Izvor:
28.05.2017 u 12:37
0

SPC POKREĆE BORBU PROTIV SEKTI: Osniva oodeljenje za praćenje delatnosti jeretičkih organizacija!

Najviše telo Srpske pravoslavne crkve (SPC) donelo je odluku da se pri Svetom sinodu osnuje više odeljenja koja će se baviti brigom o svetinji braka i porodice, bioetikom i praćenjem "razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija", pišu danas "Večernje novosti".

To je odlučeno na upravo završenom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC koji je tom prilikom, takođe, dao odobrenje Eparhiji raško-prizrenskoj da ustanovi administrativno sedište u drevnom Rasu, današnjem Novom Pazaru.

Ova eparhija će tako pored "matične" prestonice u Prizrenu, dobiti i centar van Kosova i Metohije, a ta odluka je objavljena u saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

Ta odluka se u crkvenim krugovima tumači kao deo stare inicijative o podeli Raško-prizrenske eparhije iza koje stoji potreba o većoj brzi za vernike u Novom Pazaru i okolini, navodi beogradski dnevnik.

Sabor je odlučio i da sedište Eparhije istočnoameričke iz Vorena u Nju Džersiju premesti u Park Hils u Jonkersku u državi Njujork, što će doprineti efikasnosti rada i lakšem okupljanju vernika.

Uz to, Sabor je na zasedanju podržao izgradnju memorijalnog centra na Starom sajmištu kao trajnog spomen-obeležja srpskim žrtama u 20. veku, kao i žrtvama Jevrejima, Romima i pripadnicima ostalih naroda.

Takođe, Sabor je sa velikom žalošću konstatao da Rumunska pravoslavna crkva ne samo što nastavlja sa svojim antikanonskim upadima u jurisdikcijku SPC, nego ih još i intenzivira i proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju.

– Ukoliko ona sa tom krajnje nebratoljubivom praksom ne prestane u najskorijoj budućnosti, Sinod će biti primoran da načini mučan, ali jedini mogućui korak – da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa ovom crkvom – navedeno je u saborskom saopštenju.

Jedna od odluka je i da će se Srpska pravoslavna crkva ubuduće, svakog 25. maja po novom, odnosno 7. juna po starom kalendaru, kao mučenika sećati žrtava zloglasne nacistiške Sedme S S divizije "Princ Eugen" koja je počinila nezapamcen masakr nad narodom Crne Gore, navode "Novosti".

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter