Izvor:
01.06.2017 u 22:05
0

MESTA NA RUBU BEOGRADA OSTAJU BEZ SREDNJIH ŠKOLA: Pogledajte o kojim se mestima radi!

Upozorenje Foruma srednjih stručnih obrazovnih ustanova. Ukinuta odeljenja u Obrenovcu, Barajevu i Železniku.

MESTA na rubu Beograda, polako, ali sigurno ostaju bez srednjih škola, upozoreno je na konferenciji za medije Foruma srednjih stručnih škola Beograda. Reakcija sindikata usledila je posle ukidanja pojedinih odeljenja u srednjim školama u Barajevu, Železniku i Obrenovcu.

Prema rečima Miroljuba Perovića, nastavnika u Tehničkoj školi u Obrenovcu, ukinuto je kombinovano odeljenje automehaničara i mašinbravara, kao i operater mašinske obrade, koje je trebalo da radi po dualnom modelu.

– Interesovanje učenika je veliko, a preduzeća, autoservisi i javna preduzeća iz Obrenovca spremni su da prime učenike na praksu, kao i da im obezbede i zaštitnu opremu i materijal za rad i druge pogodnosti – rekao je Miroljub Perović, nastavnik u ovoj školi. Neki partneri su naveli čak i mogućnost zapošljavanja učenika, obezbeđen prevoz, topli obrok…

Tehničkoj školi u Železniku nije odobren obrazovni profil – administrator računarskih mreža, kao ni kombinovano odeljenje – elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje i elektromehaničar za mašine i opremu. Nastavnici ističu da je reč o deficitarnim zanimanjima, a da će potreba za ovim kadrovima biti veća posle stvaranja Industrijske zone Makiš.

– Srednja škola u Barajevu je prošle godine upisala 32 učenika na smeru komercijalista, na preporuku i odobrenje nadležnih – navela je Svetlana Ivanković, profesor. – Opremili smo kabinete, uložili u stručno usavršavanje nastavnika, da bi samo posle godinu dana ovaj obrazovni profil bio ukinut, a niko ne zna zašto.

NISU ĐACI DRUGOG REDA

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma, učenici ovih škola nisu đaci drugog reda, već deca koja nemaju novac za prevoz i užinu, pa je neprimereno da ih Ministarstvo prosvete diskriminiše.

On je istakao da su odeljenja ukinuta dekretom, proizvoljno, bez obrazloženja i navođenja valjanih razloga, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje škola u Srbiji.

Novosti
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter