Izvor:
14.06.2017 u 17:36
0

OTKRIVEN SPOMENIK HEROJU SA KOŠARA: Tibor Cerna je rekao: Za ovu zemlju vredi ginuti“!

Tibor Cerna bio je jedan od 108 "srpskih Obilića", heroja sa Košara, koji će živeti u nama dok god smo mi živi i dok god budemo pričali o njihovim herojskim pogibijama, poručio je danas preživeli borac sa Košara Vojislav Vukašinović.

On je, na svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika jednom od heroja s Košara, Tiboru Cerni, u Kovačici, rekao da se 18 godina čekalo da se podigne prvo spomen obeležje – prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni.

Ispričao je jedan događaj kroz koji se, kako kaže, prepoznaju svi heroji sa Košara.

– Tibor je duže vreme bio u rovu sa drugarima, saborcima. Tukao ih je neprijateljski snajper kojeg nisu mogli da eliminišu. Nešto je moralo da se preduzme. Rekao im je šta će uraditi – ustao je da bi ga snajper pogodio, a naš vojnik je otkrio neprijatelja i eliminisao ga – rekao je Vukašinović.

Kako je dodao, prvi metak nije pogodio Černu, ali drugi jeste.

– Posle drugog je pao i rekao: ''Za ovu zemlju vredi ginuti – rekao je Vukašinović.

On je dodao da se nada da će i ostali heroji u bliskoj budućnosti dobiti centralni spomenik, gde ćemo moći da se uz najviše državne zpočatsi poklonimo svim žrtvama.

– Molim vas da nikada ne zaboravite heroje, njihove majke, porodice, heroje invalide koji su ostavili delove svojih tela na vrletima Prokletija, pa i srpske ratnike koji se danas, a ni tada se nisu, osvrtalli prema sili koja ih napada, već prema svetinji koju brane – podvukao je on.

– Znali su da je iza njih Pećka partijaršija, Visoki Dečani, da su iza njih njihove majke, sestre – rekao je Vukašinović.

On je zahvalio opštini Kovačica i svim državnim institucijama koje su omogućile da se podigne spomenik.

– Živeli besmrtni heroji, živela Srbija – zaključio je Vukašinović.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter