Izvor:
19.06.2017 u 15:22
0

MATURANTI, OBRATITE PAŽNJU: Ovako se popunjava lista želja za srednju školu! (VIDEO)

Da bi lista želja bila ispravno popunjena, postoje pravila koja treba ispoštovati.

Završni ispit je dovoljno stresan za osnovce, tj. buduće srednjoškolce, tako da popunjavanje liste želja treba da im bude najlakši deo posla. U trenutku kada na osnovu trenutne situacije, to jest broja poena koji je stekao, učenik bira svoju profesiju ili životni put, potrebni su mu koncentracija i entuzijazam.

Kako se popunjava lista želja?

Kako treba popuniti listu želja, koliko škola može da se stavi na listu želja, gde se upisuje šifra obrazovnog profila – samo su neka od pitanja koja muče osmake, ali i njihove roditelje, a datum za predaju liste se bliži.

Za početak, na vreme treba nabaviti Konkurs za upis u srednje škole za 2017/2018. godinu. Cena je 250 dinara i može se kupiti u „Prosvetnom pregledu” u Dečanskoj 6 u Beogradu, kao i u Železničkoj 40 u Novom Sadu. Uz Konkurs se dobija lista želja i prijava za upis učenika u srednju školu.

Na listi želja se nalaze polja u koja treba upisati lične podatke i jedinstvenu šifru dobijenu na završnom ispitu. Zatim, u obeležene kolone treba uneti: šifre obrazovnog profila, nazive škola i nazive obrazovnih profila.

Kako bi ih podržali u važnom trenutku, roditelji mogu poći sa učenicima na predaju liste. Njihov potpis im je svakako neophodan na ovom obrascu. Lista želja se popunjava 24. i 25. juna od 8 do 15 časova.

Video uputstvo za pravilno popunjavanje liste želja

Kako to sve zapravo izgleda? U videu u nastavku nalazi se detaljno i postupno objašnjenje novinarke Katarine Lazarević, koja se nakratko uživela u ulogu osmaka i pokušala da na konkretnom primeru sugeriše kako treba popuniti ovu listu.

„Nemate razloga da budete zbunjeni i opterećeni, samo se opustite i uživajte u odabiru smerova i profesija koji će vas u budućnosti činiti srećnim. Duško Radović je jednom prilikom rekao: ‘U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta. Kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.’ Želimo vam mnogo sreće i samo polako u odabiru i popunjavanju!

Kurir
Foto: Wikimedia/Youtube/eduTV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter