Izvor:
21.06.2017 u 00:53
0

Šta će vam se desiti ako izgubite PIN za zdravstvenu knjižicu? EVO DA LI MOŽETE DA SE LEČITE!

Građani Srbije koji su dobili nove elektronske zdravstvene knjižice uz njih su dobili i PIN – kombinacija od četiri broja. Ne tako retko, međutim, dešava se da zaboravimo, ili još gore, izgubimo PIN, pa se postavlja pitanje da li nam njegov gubitak može predstavljati neki problem u lečenju, i uopšte u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), pre svega objašnjavaju za Telegraf.rs, da kombinacija četiri broja služi da se uz pomoć takozvanog KZO čitača, pristupi podacima o osiguraniku i njegovom osiguranju, zapravo stanje o doprinosima.

– Trenutna upotrebna vrednost PIN koda zdravstvene kartice je u tome da putem aplikacije “KZO čitač” pristupite najažurnijim podacima u bazi Fonda. Nakon očitavanja podataka na čipu zdravstvene kartice uz pomoć aplikacije “KZO čitač”, treba kliknuti na dugme “Pročitaj podatke sa RFZO”. Ovo dugme se nalazi pored dugmeta za štampu, i ova akcija zahteva postojanje internet veze. Aplikacija će od vas tražiti unos PIN koda, nakon čega će se prikazati najažurniji podaci – objašnjavaju u Fondu zdravstva.

U slučaju da neko izgubi PIN kod, novi se može dobiti na šalterima filijala i ispostava Republičkog fonda, ali imali vi njega ili ne, pravo na zdravstvenu zaštitu vam niko ne može oduzeti!

– U slučaju gupitka PIN-a, nije moguće koristiti gore opisane funkcionalnosti aplikacije “KZO čitač”. To, međutim, ne utiče na ostvarivanje prava zdravstvene zaštite, s obzirom da zdravstvene ustanove mogu proveriti status osiguranja i na druge načine – putem veb servisa i putem sajta Republičkog fonda, a što ne zahteva unos PIN koda – kažu u RFZO.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter