Izvor:
21.06.2017 u 17:51
0

JEZIVI PODACI O NARKOMANIJI: Broj narkomana se ne smanjuje, na VMA lečena dva pacijenta zbog korišćenja opasne droge KROKODIL!

Sve je više mladih ljudi koji koriste sintetske kanabinoide , a u Nacionalnom centaru za kontrolu trovanja VMA tokom prošle godine lečena su tri takva pacijenta zbog predoziranja.

Raste broj zavisnika koji eksperimentišu i sa različitim opioidima, tako da su na VMA lečena dva pacijenta koji su koristili drogu "krokodil", a koja je mnogo toksičnija od heroina.

To je droga koja izaziva veliku smrtnost i u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dve godine.

– U njoj su onečišćenja-kiseline, baze, industrijski rastvarači, teški metali, jod, crveni fosfor, petroleum, koji dovode do oštećenja i nekroze tkiva koja može biti tako izražena da je nekada neophodna amputacija ekstremiteta – kaže za Tanjug načelnica nacionalnog centra ya kontrolu trovanja VMA prof. dr Slavica Vučinić.

Za sintetičke kanabinoide, koji su trend među mladima, kaže da se prodaju u specijalnim "headshopovima" kao osveživači vazduha, a da ni na jednoj od njih ne piše pravi sastav. Pre dve godine su bili dostupni na mnogim trafikama, posebno pored škola, mogu se nabaviti od dilera ili putem interneta.

Osim tri pacijenta koji su zbrinuti na VMA zbog posledica sintetičkih kanabinoida, još dva pacijenta su bila sa efektima gamahidroksibutirata – GHB, koji je veoma popularan u Evropi.

GHB je supstanca koja se koristi u cilju izazivanja euforije, stimulativnih ili sedativnih i seksualnih efekata, a prodaje se putem interneta, kod uličnih dilera ili u radnjama kao "organski rastvarači", "sredstva za čišćenje", "hemijski uzorci" da bi se izbegla njihova detekcija i kaznene mere.

Kod niske doze od 0,5 do 1,5 grama izazivaju pojačanu druželjubivost, osećaj lakog pijanstva, sa izmenjenom svešću već nakon 15 minuta, a doza od pet grama već može dati san i "respiratornu depresiju".

– Zbog svojih karakteristika, bezbojan, bez boje i mirisa, koristi se kao "droga za silovanje – kaže Vučinjić.

Naša sagovornica pojašnjava da je trend među mladima da koriste egzotičnu biljku iz amazonskih prašuma- Ajahuaska. Ona se koristi sa biljkom čakruna i u organizmu iz te kombinacije biljaka nastaje dimetril triptamil (DMT) koji je nova psihoaktivma supstanca.

– Uzima se zbog halucinogenog efekta – pojašnjava Vučinić.

Sintetski kanabinoidi nose naziv kanabinoidi zato što su funkcionalno slični kanabinoidima, ali su hemijski potpuno različiti. Jači su od THC 20 do 100 puta, a efekti duže traju.

Kod pacijenata koji ih koriste javlja se izražena agitacija, nemir, konfuzija, podrhtavanja tela, psihotične reakcije, grčevi i motorni poremećaji sa potpunim nedostatkom koordinacije pokreta.

Osim toga, javljaju se muka, povraćanje, bol i stezanje u grudima. Kod mladih osoba od 20 do 22 godine već su registrovani infakrt miokarda, infarkt mozga, akutna slabost bubrega.

– Bilo je upozorenje pre nedelju dana da je u Srbiji zaplenjena droga koja je sintetski kanabinoid 5F-MDMB-PINACA, koja je nekoliko stotina puta jača od THC-a – naglasila je Vučinić.

Ona je pojasnila da je ta supstanca prvi put registriovana u Evropi, ali je 2014. godine prvo iskustvo sa njom zabeleženo u Japanu kada je u roku od dva- tri meseca 11 mladih osoba preminulo nekoliko minuta nakon korišćenja ove supstance.

Sintetički kanabinoidi, ali i ostale nove psihoaktivne supstance, pojašnjava naša sagovornica, izazivaju jaku zavisnost, neki posle par korištenja.

– Recimo, GHB već posle tri meseca korištenja izazove tako jaku zavisnost da osoba mora svaka tri sata da ga kozumira – naglašava Vučinić.

Prvi pacijenti zbog posledica sintetskih kanabinoida na VMA zbrinuti su 2013. godine i do danas lečeno je oko 60 pacijenata.

U Nacionalnom centru za kontrolu trovanja godišnje se zbrine oko 400 pacijenata zbog predoziranja najšešće heroinom, zatim marihuanom, raznim stimulansima, amfetaminima, ekstazijem.

Vučinić kaže da se broj pacijenata koji koriste drogu ne smanjuje, da u Evropi osam odsto mladih probalo nove PAS, četiri odsto sintetske katinone – vrlo opasne supstance, a da 17 odsto koristi marihuanu u Francuskoj čak 30 odsto.

– Pre tri godine u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja zbrinuli smo 30 pacijenata zbog efekata marihuane, 2015. godine imali smo 50, a prošle godine 78 pacijenata. Od toga značajan broj njih, najmanje 30 bude u uzrastu adolescenta – naglasila je ona.

Kako kaže pre dva dana urađene su toksikološke analize za pedijatrijsku službu i dokazano je prisustvo THC kod desetogodišnjeg deteta.

Izvor: Tanjug

Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter