Izvor:
24.06.2017 u 03:30
0

MLADI U SRBIJI SU U VELIKOJ OPASNOSTI: Opijati se prodaju kao osveživači vazduha, u šarenim kesicama!

Profesor dr Slavica Vučinić sa VMA upozorava da su novi veštački opijati veoma lako dostupni mladima. Prodaju se kao osveživači vazduha, u šarenim kesicama.

U svakom "tabako šopu" može se kupiti droga u slobodnoj prodaji što mladi u Srbiji masovno koriste. Najčešće su u upotrebi sintetički kanabinoidi koji su u slobodnoj prodaji po "tabako" i "hedšopovima", a dileri po kafićima prodaju i "drogu za silovanje".

Ovo kaže prof. dr Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije. Ona dodaje da je u poslednjih 15 godina u svetu registrovano čak 620 novih narkotika, psihoaktivnih droga.

– Sadašnji trend je da se svake nedelje u svetu registruje jedna do dve nove supstance koje služe kao droga najčešće među mladima – kaže profesorka Vučinić. – Najzastupljeniji su sintetički kanabinoidi, koji su po hemijskom sastavu vrlo različiti. Ova droga se uglavnom prodaje kao osveživač vazduha, pakovana u šarene kesice sa posebnim nazivima "crna mamba", "iluminejt", "bedmed", "galaksi", "biljni tamjan", "beli slez". Na njima je sitnim slovina naznačeno da nisu za ljudsku upotrebu, ali bez sastava i deklaracije. Mladi ovu drogu najčešće puše, a može da se kupi i u tečnom obliku da se inhalira ili puši u elektronskoj cigareti, pri čemu se ne oslobađaju neprijatni mirisi.

Razlog upotrebe sintetičkih kanabinoida je kao i kod većine droga – želja za boljim raspoloženjem, opuštanjem, boljom socijalnom interakcijom.

– Najsmrtonosnija među sintetičkim kanabinoidima je supstanca 5f-MDMB-pinaca jer dovodi do srčanog i moždanog udara, bubrežne slabosti i teških motoričkih poremećaja – kaže profesorka Vučinić. – U poslednje dve godine lečili smo čak 60 pacijenata zbog korišćenja sintetskih kanabinoida, a najveći broj je zbrinut 2015. godine, kada smo za mesec i po dana imali 36 pacijenata. Efekti na telo i psihu su pogubni jer dolazi do uznemirenosti, konfuzije, psihotične reakcije, podrhtavanja i izraženog poremećaja kretanja. Prisutni su stezanje i bol u grudima, otežano disanje, mučnina, povraćanje…

Mladima u Srbiji poznata je i "droga za silovanje" čija je osnovna supstanca gama-hidroksibutirat.

– Naš centar je registrovao da se ova vrsta droge prodaje u tečnom obliku, potpuno je bezbojna i bez mirisa i uglavnom se sipa u piće – objašnjava naša sagovornica. – Njeno delovanje u početku izaziva euforiju, pojačava seksualnu želju i socijalnu interakciju, dok odloženo dejstvo i jača doza dovode do smirenja i potpune oduzetosti. Obično je žrtva pod dejstvom ove droge svesna dešavanja, ali bez mogućnosti da fizički reaguje, mada je zabeležena i pojava amnezije.

Takođe, na VMA je pre dve godine zbog korišćenja marihuane zbrinuto 50 pacijenata, od kojih je bilo 30 adolescenata.

– Ovaj broj raste iz dana u dan, a razlog je sve veća upotreba kanabisa – upozorava profesorka Vučinić i dodaje da je broj pacijenata "predoziranih" pušenjem marihuane prošle godine iznosio 78.

U Centru za kontrolu trovanja VMA pre četiri godine zbrinuto je dvoje pacijenata zbog korišćenja droge poznate pod imenom "krokodil" ili "ruski heroin". To je droga koja izaziva veliku smrtnost i u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dve godine.

– Od 2013. kod nas nije registrovan nijedan novi slučaj korišćenja ove droge, – kaže ona.

SVAKI TREĆI KORISTI NEKU SUPSTANCU

SVAKI treći omladinac u Srbiji uzrasta od 16 do 24 godine koristi neku psihoaktivnu supstancu, pokazuju nezvanični podaci. Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, oko pet odsto populacije u svetu koristilo je drogu bar jedanput, a oko 30 miliona ljudi je zavisno od narkotika i potrebno im je lečenje. Takođe, svaki četvrti Evropljanin koristi drogu, a osam odsto mladih u Evropi već probalo neku novu psihoaktivnu supstancu.

Najveći problem je što stopa smrtnosti među korisnicima droga raste i procenjuje se da je godišnje u SAD oko 25 odsto smrtnih slučajeva povezano sa upotrebom narkotika.

Novosti
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter