Izvor:
27.06.2017 u 22:10
0

Posle 40 dana borbe: Konačno ugašen požar u Vinči!

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je požar na deponiji "Vinča" ugašen i da će se termovizijskim kamerama pratiti da li ima još žarišta unutar deponije.

On je zahvalio svim nadležnim službama koje su učestvovale u gašenju požara i istakao da je urađen veliki posao.

"U ovom trenutku više nema ni požara ni dima. Uložen je ogroman napor koji je podrazumevao uključivanje velikog broja službi, a nastavićemo da pratimo situaciju na terenu s obzirom na to da su napolju visoke temperature", rekao je on.

Kako je rekao, u gašenju požara utrošeno je oko 65.000 kubika zemlje, a požarom je bilo zahvaćano područje od oko 20 hektara.

"U narednom periodu ćemo koristiti termovizijske kamere kako bismo snimili da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije", rekao je Mali.

On je dodao da je sistemsko rešenje za deponiju u Vinči pronalaženje privatnog partnera koji bi postojeću deponiju zatvorio i napravio fabriku za pretvaranje otpada u toplotnu i električnu energiju. Procenjena vrednost investicije je 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner.

"Javile su nam se najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je nov proces sa kojim ovde nije bilo iskustva jer oni donose know-how i nove tehnologije, a za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje. Otvaranje obavezujućih ponuda je 13. jula i verujem da će ovo biti dobro i konačno rešenje za deponiju", zaključio je gradonačelnik.

Požar na deponiji je izbio još 18. maja, a nakon nekoliko izjava zvaničnika da je saniran i pod kontrolom, ispostavilo se da je problem mnogo veći.

b92.net
Foto: wikipedia, Foto: beograd.rs/vesti/beoinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter