Izvor:
29.06.2017 u 23:35
0

OHRABRENJE ZA SVE KOJI POKUŠAVAJU DA DOBIJU DETE: U ovim gradovima u Srbiji nije mnogo ni 50 godina za veštačku oplodnju!

Tri grada, tri svetle tačke u Srbiji! Kruševac, Zrenjanin i Vranje prkose svim pravilima struke koja govori da starosna granica za vantelesnu oplodnju treba da ostane na 42 godine, pa se u ovim grada u Srbiji ona uz pomoć lokalne samouprave obavlja do 45, odnosno 50, a rezultati su i te kako ohrabrujući.

U Vranju i Zrenjaninu, ona se radi ženama do 45 godina, a u Kruševcu pravo na nju uz trošak grada imaju dame do čak 50 godina.

Kruševac je za tu namenu ove godine izdvojio 1,5 milion dinara, a planirano je da svaki bračni par koji ispunjava uslove dobije po 100.000 dinara. Ovaj grad je prošle godine na ovaj način dobio 13, a pretprošle 11 beba, pa se nadaju da će ih ove biti više.

U veštačku oplodnju kao način za podizanje nataliteta gleda i Vranje, u kojem veruju da je starosna granica za žene od 40 godina više nije relevantna. Zašto?

90 odsto beba koje su rođene na ovaj način su dobile majke starosti od oko 44 ili 45 godina. Jedna žena koja je imala 45 godina u trenutku kada su joj odobrena sredstva rada za vantelesnu oplodnju, dakle bila je na samoj starosnoj granici, rodila je trojke. Tako da je naša praksa pokazala da je ta starosna granica diskutabilna i da treba i malo starijim ženama dati šansu – izjavio je za medije krajem prošle godine pomoćnik gardonačelnika Vranja dr Aleksandar Stajić.

Uz ove gradove trebalo bi spomenuti i Smederevsku Palanku, u kojoj lokalna samouprava pomaže ženama do 44 godina da se ostvare u ulozi majke, a ista starosna granica je i u Prijepolju.

Iako u Srbiji zakon ne zabranjuje da se vantelesna oplodnja radi ženama starijim od 42 godine, o trošku države ona se izvodi samo u okviru ove životne dobi. Kako je za Telegraf.rs rečeno u Ministarstvu zdravlja, struka smatra da uspešnos posle 42. smanjuje.

Gore navedeni gradovi, međutim, vode neku malo drugačiju statistiku.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Twitter/ bebac.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter