Izvor:
09.07.2017 u 15:01
0

SRBIJA UKIDA DNEVNIKE: Roditelji će imati stalni uvid u ocene školaraca elektronskim putem! (foto)

Projekat će se primenjivati u pilot školama, a njegova puna primena podrazumeva potpunu zamenu štampanog papirnog dnevnika, elektronskim.
Uvođenje dugo najavljivanog elektronskog dnevnika u osnovne i srednje škole u Srbiji, planirano je za 1. septembar ove godine, kažu iz Ministarstva prosvete.

Projekat će se primenjivati u pilot školama, a njegova puna primena podrazumeva potpunu zamenu štampanog papirnog dnevnika, elektronskim.

Ovo implicira da će profesori na časovima sve podatke unositi u e-dnevnik, tj.neće biti duplog unosa, najpre u papirni, a onda u e-dnevnik. Roditelji će moći prostim ukucavanjem šifre u sistem, da provere ocene svog deteta, a

– Ovo je i najveća prednost e-dnevnika Ministarstva prosvete u odnosu na slična rešenja na tržištu. Svi ostale varijante podrazumevaju dupli unos podataka, u papirni i e-dnevnik. Ovo nije popularno kod nastavnika i dovodi do grešaka pri unosu podataka – kažu iz ovog resornog ministartsva.

– Projekat Ministarstva

– Za škole je apsolutno besplatan, nema nikakve godišnje rente niti ikakvih obaveza

– Za roditelje je takođe besplatan. Svi roditelji će moći, ako žele, preko interneta, moći da pristupe ovim podacima, naravno samo za svoje dete.

– Ima najviši nivo zaštite podataka i svi podaci se čuvaju, nema kao kod nekih drugih e-dnevnika, da su serveri, a samim tim i podaci o učenicima izvan granica Srbije.

– Na kraju školske godine dnevnici se štampaju i čuvaju, koliko je to zakonom predviđeno

– Obezbeđen je dvadesetčetvoročasovni stalni fizički nadzor sistema

– Postoji korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima i oni su takođe za škole besplatni

Iz Ministartsva prosvete smatraju da svakodnevnim korištenjem e-dnevnika nastaju neprocenjivo vredni podaci iz kojih se dobijaju vrlo korisne informacije, kako za ministarstvo, tako i za sve učesnike u sistemu prosvete.

ŽELIM DA UPIŠEM GIMNAZIJU, ŠTA DA RADIM?

– Važno je napomenuti da je ovo prvi korak ka uspostavljanju sistema analize učenja (LA) koji će kada bude operativan moći da odgovori na pitanja učenika tipa: ”Želim da upišem gimnaziju šta treba da radim?” Odgovor sistem bi bio: ”Proteklih par godina poslednji upisani u srednju školu koju ti želiš je imao 4 iz srpskog jezika, ti sada imaš 3. Na sledećoj strani ti se nalazi lektira i dodatni materijal koji je potrebno da savladaš kako bi poboljšao ocenu” – navode iz ovog resora samo neke od prednosti koje će imati uvođenje e-dnevnika.

Midorag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija navodi da je e -dnevnik trebalo da bude uveden mnogo ranije:

– E-dnevnik postoji svuda u svetu, danas deca i roditelji svakodnevno koriste računare, a to da nastavnici pružaju otpor tom projektu uopšte nije istina. Mi želimo i svakako ćemo se vrlo brzo navići na taj sistem. Danas svaka profesija podrazumeva korišćenje računara, što ne bismo i mi to prihvatili – navodi Sokić.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter