Izvor:
09.07.2017 u 21:51
0

POLA SRBIJE JE ZGROŽENO: Pojačane kontrole berača malina jer imaju jednu mnogo ružnu naviku!

Problem sa srpskom malinom nije samo taj što ne proizvodimo one sorte koje svetsko tržište želi, već i ružna navika berača da ne peru ruke, zbog čega uvoznici strahuju da naša malina može da prenese bolest prljavih ruku. Zato su pojačane higijenske kontrole berača, što je već dalo dobre rezultate.

Ranija loša reputacija oko higijene i danas obara cenu našeg “crvenog zlata”.

Ili rukavice ili čiste ruke.

Na ovaj problem upozorili su još pre nekoliko godina uvoznici iz Evropske unije, a takva malina, kažu naši stručnjaci, utiče i na obaranje prodajne cene.

Da je situacija ozbiljna, upozorio je i Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije, i zato su malinarima izdata i detaljna uputustva kako da postupaju i prilikom sadnje i prilikom berbe. Prema njegovim rečima, poseban problem kod naše maline je i nezadovoljavajuća higijena prilikom berbe.

Kako kažu u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, kontrola je veoma važna, jer je ranije bilo slučajeva prijava zemalja članica EU koje su kupovale našu malinu da je ona bila kontaminirana NORO virusom. Taj virus kod zaraženog izaziva dijareju, bol u stomaku i povraćanje.

Ministarstvo za poljoprivredu zato je i uvelo i pojačalo kontrolu proizvodnje i berbe malina i kažu da te mere daju rezultate. Oni tvrde da je do sada Uprava za zaštitu bilja uzela 100 uzoraka malina i da ni u jednom nije pronađeno prisustvo NORO virusa. Ova kontrola biće sprovedena i narednih nedelja, a uzorak će se uzeti i kad kupine stignu za berbu.

– Osnovno je da se maline ne sade u blizini gde se gaje životinje, skladišti stajnjak, odlaže otpad ili blizu mesta koja imaju tretman otpadnih voda. Vrlo je važno i da se za sve procese u toku uzgoja maline koristi čista voda. Virusi mogu da prežive u mnogim agrohemikalijama, zato je važno da se za primenu sredstava za zaštitu i ishranu bilja koriste samo čista voda – objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja.

Poseban akcenat je na higijeni berača. Ukoliko ne koriste rukavice prilikom berbe, ruke moraju obavezno da peru. U blizini parcele, moraju da budu postavljeni i pokretni toaleti.

– Pažnja mora da bude i na higijeni opreme za berbu, a gajbice moraju da budu čiste i da su dezinfikovane i da se održavaju. Ne smeju ni da se koriste za druge namene osim za berbu. Ako se transportno vozilo koristi za druge namene, pre i posle transporta mora da se temiljno očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje – , objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja.

Koliko je higijena bitna pri uzgoju pokazuje i to da je i Privredna komora Srbije izdala uputstvo beračima malina.

– Sad u jeku berbe na 40 ari imam dnevno oko devet berača. Svi oni moraju da peru ruke sapunom i vodom kada počnu berbu. Takođe, vodim računa da su svi zdravi, imamo i postavljen pokretni toalet sa posebnim delom za pranje ruku. U uputstvu koje smo dobili od hladnjače čak se kaže da berači nose kape. I toga se pridržavamo. Gajbe sa malinama ne spuštamo na zemlju, već su na najlonu – kaže Radoljub Todorović, uzgajivač iz Kuršumlije.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter