Izvor:
10.07.2017 u 15:43
0

NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: Ako pritisnite ovo dugme na vagi u radnji neće vam lažno izmeriti namirnice!

Nenad Bumbić iz "Zaštite potrošača" navodi da nam sa hranom koju nam prodaju, ujedno prodaju i plastiku, odnosno ona ulazi u ukupnu težinu, pa i kutiju plaćamo po ceni kolača ili suhomesnatih proizvoda.
U “Udruženju potrošača” upozoravaju da nam trgovci zajedno sa hranom mere i plastiku, karton, kutiju, zbog čega zakinu potrošače od sedam do čak 30 odsto. Nenad Bumbić iz “Zaštite potrošača” navodi da nam sa hranom koju nam prodaju, ujedno prodaju i plastiku, odnosno ona ulazi u ukupnu težinu, pa i kutiju plaćamo po ceni kolača ili suhomesnatih proizvoda.

– Tajni kupci koje je udruženje poslalo su, na primer, u jednoj radnji kupili 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju. Nakon pravilnog merenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje tj. samo 210 grama kolača. Cena sitnih kolača je 1.100 dinara po kilogramu pa je kupac na samo jednoj kutiji zakinut za 66 dinara.

– Nijedno pakovanje sitnih kolača koje su tajni kupci proveravali u toj prodavnici nije izmereno pravilno – navodi Bumbić.

Svi proizvodi su mereni tako da je naplaćeno najmanje 20 grama više nego što treba. Najgore od svega je što trgovci čak daju i uputstva kupcima kako da sami izmere namirnice tako da pogrešno izmere veću gramažu.

U uputstvu koje postoji u prodavnicama na odeljenjima gde se meri i pakuje roba, postoji uputstvo u kojem je kao prvi korak navedeno da kupci treba da stave na vagu robu koju su već sipali u ambalažu, iako prvo treba da tariraju vagu, odnosno izmere praznu kutiju.

DUGME KOJE MOŽE DA VAS ZAŠTITI

Mnogi ne znaju da treba prvo da stave praznu ambalažu na vagu, pa zatim pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom Tara, kako bi vaga pokazala da je težina kutije nula i tek tada treba sipati proizvod. Kupci treba da traže i od trgovaca da urade isto pre nego što sipaju željenu hranu u kutiju.

Nenad Bumbić kaže da plastične kutije imaju do 43 grama što je manjak od 43 dinara ako kupe recimo borovnice koje koštaju 1.000 dinara po kilogramu.

Udruženje “Zaštita potrošača” je svih 68 prodavnica, odnosno trgovinske lance koje su proveravali, obavestilo da imaju rok od tri meseca da to promene, a u septembru će ponoviti istraživanje. Ko i dalje bude kršio zakon, udruženje će podneti prijave tržišnoj inspekciji i prekršajnim sudovima.

Bumbić kaže da radnik sa prosečnom platom i prosečnom potrošnjom, u radnji bude na razne načine, preko mere ili kroz razne manipulacije sa pakovanjima, mesečno zakinut za oko 700 dinara.

– Probajte da kupite u nekoj prodavnici litar jogurta. Saznaćete da je to skoro nemoguće, nego da uglavnom možete da kupite kilogram jogurta. Da li je logično da se tečnost meri na kilograme? Kilogram jogurta nema jedan litar i kada nam prodaju kilogram faktički nam zakinu 4,7 odsto – kaže Nenad Bumbić.

Telegraf
Foto: Arhiva/Twitter/TimeOutShanghai

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter