Izvor:
14.07.2017 u 14:18
0

Zapadni Nil širi se Srbijom: Zaraženi komarci stigli i u Novi Sad!

Komarci zaraženi virusom Zapadni Nil, posle Beograda, Pančeva i Zrenjanina pojavili su se i u Novom Sadu.

U uzorcima sakupljenim na 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima, tokom druge polovine juna, virus Zapadnog Nila detetktovan je u dva uzorka komaraca – u Vidovdanskom naselju i naselju Sajlovo.

U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca, distribuciju virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca na teritoriji grada Novog Sada sprovodi novosadska "Ciklonizacija", u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, čiji je centar za virusologiju obavio analize.

Proteklih godina virus je uglavnom detektovan tek u julu, ali zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju brzom razvoju virusa, bilo je i očekivano da ove godine virus u komarcima bude detektovan ranije. Praćenje situacije je kontinuirano, a analize na prisustvo virusa biće nastavljeno do kraja sezone – rekao je darko Aćimović, menadžer za odnose s javnošću "Ciklonizacije".

Zaraženi komarci u Beogradu su detektovani u Sremčici, Leštanima i u Grockoj. Ima ih i u Pančevu, kao i u Zrenjaninu.

Telegraf
Foto: Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter