Izvor:
17.07.2017 u 19:19
0

Epidemiolozi upozoravaju na virus Zapadnog Nila: Najugroženiji stari i bolesni!

Komarci, koji prenose virus Zapadnog Nila, nedavno zabeležen i u Novom Sadu, ozbiljna su pretnja, kako poručuju stručnjaci, samo najstarijima i teško obolelim sugrađanima.

Simptome bolesti, po rečima dr Snežane Medić, epidemiologa iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IJZV, oseti tek svaki peti zaraženi, i to kao blaži grip.

Vitalno mogu da budu ugroženi jedino teški hronični bolesnici i najstariji deo populacije, jer kod njih, zbog slabijeg imuniteta, bolest poprima ozbiljniji tok i, ako izostane adekvatno lečenje, može da dovede i do smrtnog ishoda.

– Većini populacije, zdravoj i u kondiciji, kao i deci, ne preti gotovo nikakva opasnost – jasna je Medićeva. – Stariji bi trebalo da povedu računa da ne izlaze u sumrak i u ranu zoru, treba da nanose sredstva za odvraćanje komaraca, kao i da stave mreže na prozore i vrata.

Virus Zapadnog Nila, podsećamo, detektovan je u dva uzorka komaraca, koji su sakupljeni sa 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima u drugoj polovini juna. Zaraženi komarci nađeni su u Vidovdanskom i naselju Sajlovo.

Ekipe “Ciklonizacije”, kako objašnjava menadžer Dario Aćimović, kontroliše širenje opasnog virusa u populaciji komaraca na celoj teritoriji Novog Sada.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012, mada se pretpostavlja da je bio prisutan i ranije. Jedini efikasan način borbe protiv prenošenja na ljude jesu preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične granice.

Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komarac culex pipiens, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi.

novosti.rs
Foto: Twitter/HELLO, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter