Izvor:
20.07.2017 u 00:56
0

SRPKINJI TEŠKOJ 300 KILOGRAMA ŽIVOT OZBILJNO UGROŽEN: Da bi došla do veće bolnice na lečenje, potrebno posebno vozilo koje Srbija nema!

U borskoj Opštoj bolnici lekari se i dalje bore za život A. V. (42) iz sela Metovnica kod Bora, koja ima oko 300 kilograma, i koja je tu smeštena pre tri dana kada joj je iznenada pozlilo.

– Pacijentkinja je priključena na aparate za održavanje života. Tim lekara iz Kliničkog centra iz Niša je bio u Boru, svi neophodni pregledi su izvršeni, ali je rizičan transport pacijentkinje koja je na mehaničkoj ventilaciji, tako da ona ostaje na lačenju u borskoj bolnici – izjavio je dr Goran Joksimović, v. d. direktora Opšte bolnice u Boru.

On je naglasio da za transport ovakve pacijentkinje u neki veći medicinski centar u Srbiji neophodno specijalno vozilo sa kranom i posebnim nosilima ali takvih, koliko je poznato, u Srbiji nema.

– Pacijentkinja ima hroničnu bolest pluća što se dodatno pogoršava usled ekstremne gojaznosti. Činimo sve što je u našoj moći da se oporavi – dodaje naš sagovornik.

Ćerka: Imala je zakazanu operaciju smanjivanja želuca

Njena ćerka K. V. kaže da bi njena majka sada bila u Beogradu na zakazanoj operaciji smanjivanja želuca, da joj se nije slošilo.

– Dva dana pre nego što je mama trebalo da ode na operaciju u Klinički centar u Beogradu, počela je da se oseća loše. Gušila se, a onda je u jednom trenutku izgubila svest – priča K. V.

Lekari iz Bora su odmah po pozivu stigli na lice mesta. Međutim, nastao je problem kako izneti ženu tešku 300 kilograma do sanitetskog vozila. Tada su u pomoć priskočili prijatelji i komšije.

Po rečima jednog od očevidaca ovog događaja, osmoro muškaraca i pet žena je A. V., uz pomoć konopaca i ćebadi, uspelo da iznese do sanitetskog vozila, a instrukcije je davala doktorka. Nakon toga, ona je hitno prevezena do Opšte bolnice u Boru.

– U bolnici u Boru su me pitali kada je poslednji put mokrila, objasnila sam da je to bilo pre oko mesec dana, nakon čega su joj oni "izvukli" osam litara tečnosti iz organizma – priča ćerka K. V.

Kako dodaje, njena majka je pala u komu, što je bio jedan razlog zbog koga je nije bilo moguće transportovati do Kliničkog centra u Beogradu. Drugi je taj što je za ovakav "poduhvat" neophodno i specijalno vozilo.

Smršala 30 kilograma

Ona naglašava da su njenoj majci lekari pre dve godine u Kliničkom centru u Novom Sadu pomogli da za 12 dana, sa 217 kilograma "spadne" na 187 kilograma.

– Tada joj je prepisana i dijeta i savetovana operacija želuca. Međutim, ona je vremenom prestajala sa dijetom i opet počela da se goji. Slabo je i izlazila, mahom je ležala. Tata je njenu fotografiju poslao lekarima u Zaječaru, a oni su je poslali doktorima u Beograd, gde je odmah zakazana operacija smanjivanja želuca. Sad se samo nadamo se da će joj biti bolje – dodaje K. V.

A. V. ima troje dece, a po rečima njene ćerke do pre desetak godina nije imala problem sa težinom.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter