Izvor:
20.07.2017 u 02:41
0

Prijedor uvodi stroga pravila o držanju životinja: KOMŠIJE ODLUČUJU O KUĆNIM LJUBIMCIMA!

Gradska uprava Prijedor novom odlukom o držanju životinja i kućnih ljubimaca propisaće da stanari ne mogu da drže kućne ljubimce ukoliko zajednice etažnih vlasniku to ne odobre.

Izrada ove odluke je u toku, a biće uvedena i druga strožija pravila koja neće ostaviti prostor za manipulaciju, poručuju nadležni u gradskoj upravi.

Trebalo bi da bude povećana i udaljenost objekata sa životinjama od stambenih, koja je trenutno najmanje 30 metara.

Pravilima koja su sada na snazi mnogi Prijedorčani su nezadovoljni, a među njima i meštanka Ljubije Ankica Dimač (60).

Za „EuroBlic“ priča da je pre nekoliko godina morala da ukloni golubarnik koji se nalazio u blizini zgrade.

– Imali smo oko 50 golubova, ali komšiji je smetalo i prijavio je Komunalnoj policiji, koja nam je naložila da ga uklonimo jer je blizu zgrade. To smo uradili, jer bi u suprotnom platili kaznu od 500 KM – tvrdi ona.

Sa druge strane, ogorčena je što prvi komšija ima svinjac koji se nalazi odmah preko puta zgrade.

– Žalila sam se jer ne mogu od smrada da sedim ispred zgrade. Komunalni policajci su izašli na teren i naložili mu da svinjac izmesti, ali on je samo nekoliko metara dalje sagradio novi i tu smestio svinje – priča Dimačeva.

Iz prijedorske Komunalne policije, kažu da je novi svinjac meštanin Ljubije sagradio na udaljenosti većoj od 30 metara od stambenog objekta i da je to u skladu sa zakonom.

Šef Odseka Komunalne policije Prijedora Darko Avramov kaže da bi objekti sa životinjama, ipak, trebalo da budu na većoj udaljenosti od stambenih.

– Udaljenost od 30 metara često nije dovoljna, pogotovo u letnjem periodu zbog neugodnih mirisa i okupljanja insekata u mestima boravka životinja. Zato ćemo razmotriti da u novoj odluci udaljenost bude veća – kaže Avramov.

Dodaje i da objekti u kojima borave životinje moraju biti sagrađeni od čvrstog materijala, sa nepropusnim podom, te odvodom u septičku jamu. Vlasnici moraju dva puta godišnje da ih kreče te posipaju krečom radi dezinfekcije.

– Često imamo prijave, ali su u 90 odsto slučajeva posledice narušenih međuljudskih odnosa, jer životinje godinama budu na tim mestima i onda nakon pogoršanja odnosa, komšije prijavljuju jedni druge i nastaju problemi – tvrdi on.

Ističe da Komunalni policajci izlaze na teren nakon svake prijave.

– Ne možemo nekome da zabranimo držanje životinja, ako je to u skladu sa zakonom, niti možemo da dajemo pojedinačna odobrenja i kažemo ovaj može, a ovaj ne može da drži životinje – ističe Avramov.

Podseća da je odluka o držanju životinja i kućnih ljubimaca na snagu stupila 2007. godine.

Prema toj odluci držanje životinja zabranjeno je u prvoj i drugoj zoni grada, te centrima Ljubije, Kozarca i Omarske.

– U prošlih 10 godina grad je mnogo izgrađen, pa je i treća gradska zona postala urbanija i naseljenija i razmišljamo da se strožija pravila uvedu i u trećoj zoni, kao što su Urije, Tukovi, Gomjenica, Puharska i Čirkin Polje – objašnjava on.

Ističe da je veliki problem ove službe što su meštani Ljubije, na prostoru septičkih jama izgradili pomoćne objekte u kojima drže životinje ili ih koriste kao ostave. Apeluje da građani takve objekte uklone, a jame očiste.

Građani nisu osvešćeni

Šef Odseka Komunalne policije Prijedora Darko Avramov kaže da stanari većine zgrada u Ljubiji nisu formirali zajednice etažnih vlasnika koje bi vodile računa o njihovim problemima.

– Oni su vlasnici stanova i moraju da vode računa o krovu, fasadi, temelju. Kada nas zovu, možemo jedino da kažnjavamo pojedince, a kazne su veće od 300 KM, ali problem je u ljudima i njihovoj svesti – kaže Avramov.

izvor/blic.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter