Izvor:
23.07.2017 u 23:56
0

OPREZNO PRI KUPOVINI HRANE TOKOM VRELIH LETNJIH DANA: Inspekcijske službe izbacile iz upotrebe 4,5 tona neispravne hrane!

Oprezno kupujte namirnice tokom letnjih vrućina!

Vrućine predstavljaju veliku opasnost kada su u pitanju lako kvarljive namirnice, ističu lekari i inspektori. U tom periodu građani moraju posebno povesti računa šta i gde kupuju. Namirnice kao što su mleko, meso, sladoled i jaja mogu biti veoma opasne ukoliko se pokvare, pa je posebno važno povesti računa kada se je reč o ovim proizvodima. Stručnjaci upozoravaju da su kupovine na kioscima brze hrane i pijacama na kojima kojima se hrana drži van rashladnih uređaja rizične.

Tokom letnjih meseci su inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede pojačale kontrole.Tom prilikom iz upotrebe je izbačeno oko 4,5 tona neispravne hrane. Izdato je 293 naređenja da se propusti isprave, napisano 270 rešenja i podneto 76 prijava.

– Leto kao godišnje doba zbog visokih temperatura povlači za sobom opravdani rizik za bezbednost hrane životinjskog porekla – kažu u ovom ministarstvu.

Naročita pažnja je usmerena na objekte brze hrane, u kojima se proizvode sladoled, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

– Zdravstvenu ispravnost sladoleda uzorkovanjem, veterinarska inspekcija kontroliše tokom čitave godine, a u toku letnje sezone, od maja do septembra, pojačano – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. – U prometu, odnosno u maloprodaji, kao što su recimo poslastičanice, kontrolišu se uslovi čuvanja sladoleda, higijena rukovanja, deklaracije i dokumentacija, poreklo, atesti, analize…

– U kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane jer se mikroorganizmi lako prenose – kažu sagovornici. Hranu bi trebalo obavezno dobro termički obraditi pre jela, a u letnjem periodu ne preporučuje se držanje kuvane hrane duže od pet dana u frižideru.

Happytv.rs/Telegraf
Foto: Twitter/Uno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter