Izvor:
01.08.2017 u 20:41
0

VIRUS ZAPADNOG NILA STIGAO U SRBIJU: Zabeleženo dvoje obolelih!

Dva pacijenta u Srbiji oboleli su od virusa zapadnog Nila, koji prenose komarci.

Oni su smešteni u Klinici za infektivne i tropske bolesti i njihovo zdravstveno stanje za sada je stabilno.

Kako objašnjavaju lekari, nema mesta panici, jer prošle godine u ovo vreme imali smo daleko više obolelih ljudi. Obolele osobe su iz Beograda i to sa opština Novi Beograd i Zvezdara, starije su od 60 godina, hronični su bolesnici i spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom.

Ako vam naglo skoči temperatura, osećate se umorno, imate glavobolju, bol u leđima, zglobovima i mišićima, primetite blagi osip po telu i uvećane su vam žlezde, moguće je da ste zaraženi virusom Zapadnog Nila, pa bi trebalo da se obratite lekaru.

Ovi simptomi, slični su kao kod gripa, ali mogu da ukažu na virusno oboljenje koje prenose zaraženi komarci. U čak oko 80 odsto slučajeva ujeda komaraca, međutim, kod ljudi ne izaziva nikakve simptome i zdravlje im nije ugroženo, ali u 20 odsto slučajeva može da izazove pojavu meningitisa ili encefalitisa.

Virus zapadnog Nila ove godine mnogo ranije se pojavio i za sada je pronađen na tri lokacije u Beogradu. Zaraženi komarci detektovani su krajem juna u Sremčici, Leštanima i Grockoj.

U Zavodu za biocide kažu su zaraženi domaći komarci, poznatiji kao kuleks koji je najrasprostranjeniji i najbolje prenosi ovaj virus. Pošto se ovi komarci hrane i krvlju ptica (koji su rezervoari virusa) i čoveka, na taj način dolazi do pojave virusa među ljudima.

Blic
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter