Izvor:
14.08.2017 u 21:36
0

UVEDENE NOVINE: Saglasnost na dva papira za odlazak deteta van zemlje sa trećim licem!

Unučići sa bakama i dekama ili pak jedan roditelj sa decom česte su “kombinacije” za odlazak na letovanja. Ako u ovu “akciju” krenu u Crnu Goru, Grčku, Španiju ili Italiju neophodna im je saglasnost roditelja, overena kod notara. Međutim, problem je što je radno vreme notara do 17 časova – kao i većini roditelja. Olakšavajuća okolnost je što roditelji više ne moraju istovremeno da prisustvuju i daju svoje potpise na istom formularu! I uvek mogu da se dogovore sa beležnikom da ih sačeka do 19 časova.

U jeku turističke letnje sezone, našoj redakciji javilo se mnogo roditelja i požalilo se na nezgodno radno vreme javnih beležnika. Da bi obezbedili bakama ili tetkama saglasnost da povedu njihovo dete na put preko granice, moraju da uzmu slobodan dan, jer im se radno vreme gotovo potpuno podudara sa terminom rada notara.

U Javnobeležničkoj komori Srbije, međutim, tvrde da dosad nisu primili nijedan zahtev za produženje radnog vremena javnobeležničkih kancelarija, ali i nagalašavaju da roditelji ne moraju da daju potpis, ne samo na istom formularu, nego ni u istoj kancelariji!

– Sada saglasnost mogu potpisati i na odvojenim formularima, u istoj ili u različitim javnobeležničkim kancelarijama i ne postoji zakonska obaveza da ovlašćenje moraju dati na jednom formularu – rekli su nam u Javnobeležničkoj komori Srbije. – Inače, dosad nismo imali slučaj da je bilo koji građanin izneo pritužbu na dužinu radnog vremena javnih beležnika.

Pravilnikom je ostavljena mogućnost i da overa potpisa i prepisa, kako nam je rečeno, može da se obavlja i do 19 časova.

OVERA 360 DINARA

Overa ovlašćenja jednog roditelja drugom za putovanje deteta u inostranstvo, iznosi 360 dinara. Ukoliko oba roditelja daju saglasnost trećem licu za putovanje deteta, tada overa takve saglasnosti iznosi 720 dinara. Ako otac i majka odu odvojeno da potvrde saglasnost za putovanje, neće ih skuplje koštati.

novosti.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter