Izvor:
17.08.2017 u 18:58
0

ODLIČNA VEST za sezonske radnike u poljoprivredi: PUNA ZAŠTITA SEZONACA NA SELU!

Sezonski radnici u Srbiji angažovani na poljoprivrednim radovima od naredne sezone imaće, prema novom zakonu koji je u izradi, punu zaštitu tokom angažovanja koja podrazumeva penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nama se u ovom trenutku najveći broj zaposlenih na sezonskim poslovima u poljoprivredi nalazi u crnoj zoni, pre svega zbog birokratskih prepreka koje postoje. Zbog toga želimo da na savremen način, po uzoru na Mađarsku, uspostavimo sistem koji će omogućiti da se oko 100.000 sezonskih poljoprivrednih radnika uključi u sistem penzionog i zdravstvenog osiguranja – kazao je Nedimović nakon potpisivanja Memorandum o sprovođenju projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika".

Projekat će zajedno sprovoditi ministarstva poljoprivreda, rada i finansija u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačkom razvojnom agencijom GIZ.

Ministar poljoprivrede je naveo da će se raditi po mađarskom modelu, koji podrazumeva uvođenje portala i apolikacije za obavezno prijavljivanje svih poslodavaca koji žele da angažuju sezonske radnike u poljoprivredi.

To će, kako je objasnio, omogućavati automatsku prijavu na sve sisteme osiguranja i poreskih obaveza.

Još uvek nije definisano kolike bi bile poreske obaveze poslodavca, ali predlog Ministarstva poljoprivrede je da to ne bude više od 200 do 300 dinara po radnom danu, odnosno ne više od 20 odsto iznosa dnevnice – rekao je Nedimović.

Ministar rada Zoran Đorđević istakao je da će projekat omogućiti da se smanji siva ekonomija, kao i broj nezaposlenih.

– U poslednjem kvartalu 2016. godine oko 65 odsto sezonskih radnika radilo je bez ugovora, a ovim rešenjem želimo to da promenimo – kazao je Đorđević i dodao da iskustvo koje imaju zemlje koje su tu oblast uredile na sličan način, kao što je Madajarska, pokazuje da Srbija radi pravu stvar.

izvor/blic.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter