Izvor:
23.08.2017 u 12:47
0

STRATEGIJA NA DORADI: Da bi bilo Srba 45 odsto žena mora da ima troje dece!

Strategija za podsticanje radjanja je na doradi, navela je ona i dodala da država mora da bude obazriva i realna kad su u pitanju pronatalitne mere.

Slavica }ukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, očekuje da za pet godina broj rođnih beba na 1.000 stanovnika bude veći od sadašnjih devet.

Prosečna starost u zemlji je 43 godine, što nas svrstava u stare nacije, rečeno je nakon konstitutivne sednice Saveta za populacionu politiku. Ona je ukazala da samo 40 opština u Srbiji ima pozitivnu migraciju, odnosno u njima neko želi da živi.

Demografske probleme Vlada će pokušati da reši Strategijom za podsticanje rađanja, u kojoj je jedna od najvažnijih stavki usklađivanje rada i roditeljstva.

Đukić Dejanović kaže da je od 2008. godine, kad je doneta Strategija, urađeno malo. U prilog tome istakla je da se Savet prvi put, od formiranja 2008, sastao juče.

Istakla je da zadatak koji su postavili nije samo posao Vlade, već celog društva, da čitav civilni sektor treba da te ideje širi dalje. "Ozbiljan je problem što nas po prirodnom priraštaju ima 35.000 manje svake godine i 15.000 po osnovu spoljnih migracija", navela je.

Na sednici Saveta smo odlučili da je potrebna revizija Strategije, eksperti treba u roku do 90 dana da dopune i izmene neke delove, rekla je Đukić Dejanović. Ona kaže da je ta strategija bila dobra, i da se sada radi samo dopuna. Problem je bila primena.

Govoreći o niskom natalitetu, rekla je da finansije nisu presudne za to što se porodice ne odlučuju za više dece, napominjući da pojedine skandinavske zemlje imaju slične probleme, iako nemaju probleme s novcem.

Đukić Dejanović kaže da su od 2008. godine Vlade "prolazile", i nisu se bavile tim pitanjem, a sada je drugačije, jer kad je utvrdjeno da je broj rođenih beba 2016. bio najniži do tada, i da je nakon tog podatka premijer odlučio da se jedan segment u Vladi bavi tim pitanjem. Kaže da ima političke volje, ali da ona mora da se pretoči u svest običnog čoveka, jer bez toga nema efekata.

Mi u ovom momentu imamo 52 odsto žena sa jednim detetom, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Ministarka kaže da je istraživanjem koje je urađeno, na 126.000 zaposlenih, utvrdjeno da 330 testiranih poslodavaca i preko 5.000 radnika ne koristi zakonske mogućnosti koje imaju jer o njima nisu informisani.

"Na zakonodavnom planu moramo tražiti rešenje za to i tu će ministar finansija i premijerka, koja je predsednica Saveta, biti sigurno korisni za to", navela je Đukić Dejanović.

B92.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter