Izvor:
23.08.2017 u 18:54
0

Štrajk prosvetara se nastavlja: OD 1. SEPTEMBRA SKRAĆENI ČASOVI!

Sastanak sindikata prosvetnih radnika s premijerkom i ministrom prosvete završen bez dogovora. Prosvetari kažu da će se najavljeni štrajk održati.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali da nisu dobili konkretnu ponudu.

"Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju, prvo zvati predstavnike sindikata", rekla je Jankovićeva novinarima.

Na pitanje da li je negde bilo pomaka, jer je bilo više tema na dnevnom redu, Jankovićeva je istakla da je najveći pomak taj što je došlo sastanka, da su čekali "godinu i po dana" na prijem i da ih je premijerka Brnabić pozvala.

Kako je rekla, Brnabićeva je najavila da će ih pozvati ponovo da ih direktno informiše o tome koliko su moguća povećanja plata. Jankovićeva je rekla da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka.
Prema njenim rečima, to nikoga ne raduje.

"Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude za to šta će biti nadalje", rekla je Jankovićeva.

Ističe, da je nacrt Zakona o zaposlenima u javnoj upravi, oko koga se vodi polemika od četvrtka u javnoj raspravi, i navodi da će sindikati učiniti sve da u javnoj raspravi prvo opomenu, a zatim i iznesu predloge, "pa da konačno budu usvojeni i njihovi predlozi".

"Smatramo da ovaj zakon nikako nije dobar za nas", rekla je Jankovićeva i dodala da se pričalo i o tome da li je moguće i kako napraviti vrednovanje u obrazovanju, ali kako kaže, to su finese o kojima će pričati sa ministrom prosvete.

"Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase", navela je Jankovićeva.

Ističe da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava.

Navodi, da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru. "Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu", kaže Jankovićeva.

Kako je rekla, najspornije u zakonu je to što "derogira sve ono što su prosvetari sticali, a to su mogućnosti jubilarne nagrade, posebni kolektivni ugovori…"

tanjug.rs
Foto: arhiva, novaekonomija.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter