Izvor:
09.09.2017 u 00:30
0

PALA PRVA KAZNA: Zbog prebrze vožnje u Srbiji kažnjen Hrvat!

Hrvat je vozio prosečnom brzinom od 171 kilometar na sat, a pošao je na sastanak u Leskovac.
Saobraćajna policija MUP-a Srbije počela je da naplaćuje kazne za prekoračenje brzine na auto-putevima, a među prvim kažnjenim vozačima iz inostranstva je i jedan Hrvat, kojem je prekoračenje izmereno na deonici između naplatnih rampi Šid i Šimanovci, od graničnog prelaza Bajakovo-Batrovci prema Beogradu.

Ograničenje brzine na auto-putevima u Srbiji je 120 kilometara na sat, a kako prenosi Radio-televizija Srbije, prvog dana primene propisa o merenju prosečne brzine na toj su relaciji kažnjena 24 vozača, među kojima 21 iz inostranstva.

– Cilj merenja srednje brzine nije sankcionisanje već odvraćanje vozača od prekoračenja brzine. Primer za to je gospodin iz Hrvatske koji je imao prosečnu brzinu od 171 kilometar na sat i koji je pošao na sastanak u Leskovac i koji bi svakako, da nije zaustavljen, do Leskovca napravio niz prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja – rekao je zamenik šefa Saobraćajne policije Boban Milinković.

Izmerena prekoračenja prvog dana bila su najčešće do 40 kilometara na sat, od kojih tri iznad 160 kilometara. Rekorder je bio Turčin koji je vozio više od 200 kilometara na sat.

Merenje prosečne brzine između naplatnih rampi u Srbiji službeno je počelo od ponedeljka. Vozačima iz inostranstva saobraćajna policija naplaćuje kazne na licu mesta, a domaćim vozačima prekršajne prijave šalju se na kućnu adresu.

– Samo šest vozača je otkriveno sa prosečnom brzinom većom od 160 kilometara na sat i svi su bili stranci. Oni su privedeni u takozvani skraćeni postupak u Prekršajni sud u Pećincima – objasnio je Boban Milinković.

On je naveo da su tri najveće brzine bile u rasponu od 171 do 173 kilometara na sat i ostvarene su na deonici od Šida do Šimanovaca.

Ta deonica je dužine oko 76 kilometara i ukoliko poštujete propise trebalo bi da je pređete za 38 minuta, a ovi vozači su je prešli u proseku za 26 minuta.

Time su ''uštedeli'' 12 minuta, ali su kasnije izgubili par sati kod sudije za prekršaje i u proseku platili 100 evra kazne i sudskih troškova – konstatovao je Milinković.

Za prosečnu brzinu između 121 i 140 kilometara na sat, kazna je 3.000 dinara ili nešto više od 25 evra.

Za brzinu od 141 do 160 kilometara na sat kazna je oko 42 evra, između 161 i 180 kilometara na sat od 50 do 170 evra, s time što će domaći vozači dobiti tri kaznena boda, uz oduzimanje vozačke dozvole na rok od najmanje 30 dana.

Za prosečnu brzinu između 181 i 200 kilometara na sat novčana kazna kreće se između 125 i 250 evra, a domaći vozači dobijaju šest kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca.

Za ekstremnu vožnju iznad 201 kilometar na sat vozač će platiti od 850 do 1.680 evra i dobiti 15 dana zatvora, 14 kaznenih bodova i ostaće bez vozačke dozvole najmanje osam meseci.

Telegraf
Foto: Pixabay/Facebook/Igor Obradovic/You Tube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter