Izvor:
12.09.2017 u 14:49
0

DOBRA VEST ZA JAVNI SEKTOR: Povećanje plata u vojsci, policiji, zdravstvu i prosveti!

Povišici od tri odsto mogu da se nadaju i druge kategorije radnika.

Zaposleni u javnom sektoru mogu da očekuju da će im od 1. januara sledeće godine plate biti veće u proseku za oko pet odsto, pišu pojedini mediji, pozivajući se na izvore bliske Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Izvor napominje da je još rano da se iznosi konačna računica, ali da je najrealnije da će plate vojske, policije, lekara i prosvetnih radnika imati najveći rast, od šest ili sedam odsto.

Zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, u ustanovama kulture i pravosuđu mogu očekivati povišicu oko tri osto.

Kako objašnjava, sadašnje kalkulacije porasta plata u javnom sektoru za sledeću godinu su "probne".

– Tačan iznos plata i penzija i njihovo povećanje u 2018. biće poznati kada MMF dođe u poslednju reviziju aranžmana sa Srbijom, a to je 26. oktobra. Sada slede tehnički razgovori sa MMF u kojima se pretresa pstanje u budžetu i prave planovi za sledeću godinu – naveo je izvor.

Kako dodaje, tek u oktobru radiće se na konačnoj verziji budžeta za 2018. godinu.

Sutra se očekuje dolazak tehničke misije MMF-a u Beograd, dok u redovnu osmu reviziju aranžmana dolazi u oktobru.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je prošle nedelje da je izvesno da će biti povećanja plata i penzija, i da se trenutno pažljivo računa koliko će to povećanje iznositi.

I prema nedavnoj proceni šefa Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijana Sose, biće prostora za povećanje plata i penzija. Sosa, međutim, nije mogao da prognozira za koliko procenata.

– Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika – rekao prošle nedelje Sosa.

Telegraf
Foto: Press.ba/mod.gov.rs/Twitter/Banatmedia1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter