Izvor:
19.09.2017 u 00:08
0

Žene u ovoj opštini u Srbiji će uskoro imati radno vreme od 4 sata!

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da se rezultati nove demografske politike mogu očekivati za pet do 10 godina.

Ministarka je posetila opštinu Knić i razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave i institucija koje učestvuju u sprovođenju mera populacione politike.

– Cilj je da dođemo u kontakt sa što većim brojem ljudi, a u vezi proširenja i planiranja porodice, kao i da mobilišemo sve institucije i pojedince da rade na tome – rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je dodala da su finansijska sredstva koja su stigla u ovu opštinu u iznosu od 32 miliona dinara "samo kap u moru svega što se mora događati u sporovođenju kvalitetne pronatalitetne politike".

– Moramo da naučimo mlade da je ljubav prema porodici potreba koju treba da prepoznaju u sebi. Treba da podržimo majku koja je veoma optrećena trendovima da bude obrazovana i radno efikasna i obavlja čitav niz tradiocionalnih poslova, koji su uglavnom samo njena dužnost – navela je ministarska.

Ðukić Dejanović je naglasila da je praćenje populacionih mera veoma važno jer se tako stimulišu ne samo donosioci odluka na nivou države, već i građani, odnosno žene koje treba da rađaju.

Predsednik opštine Knić Zoran Ðurović izjavio je da je ova opština imala privilegiju da dobije najviše sredstava za sprovođenje mera populacione politike.

On je podsetio da se radi o integrisanom skupu mera, od ekonomskog osnaživanja poljoprivrednih gazdinstava, podršci upošljavanja, poboljšanju zdravstvene zaštite do snižavanja ekonomske cene roditeljstva.

– Dakle sve ono što treba da poboljša standard u našem području da bi se porodice odlučivale da rađaju decu – rekao je Ðurović.

Predsednik opštine je dodao da će preduzetnicima koji zaposle mlade koji treba da stvaraju porodicu, biti obezbeđena neto plata sa porezima i doprinosima u periodu od godinu dana uz obavezu da radnike zadrže i narednih šest meseci.

Akcenat će biti i na usklađivanju rodteljstva i zapošljavanja kao i na uvođenju osmočasovnog i četvoročasovnog radnog vremena za žene na području opštine Knić.

Nakon sastanka sa čelnicima opštine Knić, ministarka Ðukic Dejanović posetila je porodicu Bečanović u selu Guncati, jedno od 77 domaćinstava koja su dobila bespovratna sredstva.

Aleksandar Bečanović rekao je da je dobijenu pomoć uložio u stočni fond jer je odlučio da ostane na selu.

– Ostao sam bez posla i rešio da se bavim poljoprivredom. Supruga i ja planiramo da proširimo porodicu, pre 20 dana dobili smo drugo dete, a imamo trogodišnju ćerku – rekao je Bečanović.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter