Izvor:
27.06.2016 u 14:46
0

POČINJE PETROVSKI POST: Evo šta NIKAKO NE SME da se jede i kako se PRAVILNO POSTI!

Danas počinje post koji se naziva Petrovski ili Petrovdanski, zato što se završava dan pre Petrovdana, 12. jula.

Početak mu je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak nepokretan i ustanovljen je na osnovu uspomene na apostole koji su posle silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Petrovski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

Ove godine, pak, traje dve nedelje.

Subotom i nedeljom posti se na ribi, utorkom i četvrtkom na ulju, a ponedeljkom, sredom i petkom na vodi. Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulju i jedemo jedanput dnevno.

Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba. Ove godine Ivandan pada na četvrtak i tad je dozvoljeno jesti ribu.

Oni koji poste, od danas ne bi trebalo da jedu: meso, beli mrs (jaja, pavlaku, sir, kajmak), čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu. Petrovski post uveden je u prvim vremenima hrišćanstva, u vreme cara Konstantina Velikog, prvo u Rimu, kada je tamo podignuta bazilika posvećena apostolskim prvacima, a potom i u Carigradu, istim povodom.

Na Istoku je od tada uobičajeno da se pre njega posti, dok na Zapadu ta praksa nije uvedena.

HappyTv.rs
Foto:Facebook/Posna-jela-i-kolaci

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter