Izvor:
06.10.2017 u 02:28
0

Veliko svedočenje parova propraćeno timom lekara iz Srbije: 60% MUŠKARACA PATI OD STERILITETA! (foto)

Jedan od naših najpriznatijih stručnjaka za humanu reprodukciju prof. dr Slobodan Radulović upozorava, ali i najavljuje šta bi u budućnosti moglo da se dogodi.

Mladi u Srbiji, ali i u svetu, sve češće se odlučuju za odlaganje roditeljstva. Razlozi za to su različiti: pripadnost milenials generaciji za koju se nepravedno veruje da je sebična, lenja i previše vezana za Internet, te sklonija putovanjima nego štednji, posvećenija obrazovanju nego religiji, okrenutija karijeri nego porodici…

Ipak, postoje i oni koji nemaju tu privilegiju da donose odluku o proširenju porodice, jer se pored zdravstvenog, odnosno problema sa sterilitetom, suočavaju sa socio-ekonomskim kontekstom koji podrazumeva nedostatak životnog prostora, posla, stalnih prihoda, sniženog prirodnog priraštaja i emigracije.

Jedan od naših najpriznatijih lekara za humanu reprodukciju prof. dr Slobodan Radulović, široj javnosti poznat po tome što je pre 17. godina izveo prvu vantelesnu oplodnju u zemlji, kaže da su u tom smislu danas muškarci u većoj opasnosti od žena.

– Kada smo počinjali pre 30 godina, u 9 od 10 slučajeva kod bračnih parova problem je bio detektovan kod žena, a danas je sterilitet u 60 odsto slučajeva vezan za muškarce. Pokazalo se da je jajna ćelija otpornija u odnosu na semeni materijal muškarca, te da na spermu direktno utiču spoljašnji negativni faktori poput zagađenosti vazduha, otrova, pesticida i emulgatora u hrani, laptopova u krilu, a smart-telefona u džepovima.

– Čitava jedna lekarska generacija svedok je velikih promena – priznaje dr Radulović, vodeći stručnjak u Specijalnoj ginekološkoj bolnici "Beograd".

Zato i ne čudi što se naše društvo suočava sa predviđanjem da će do 2060. godine broj stanovnika sa sedam miliona pasti na svega četiri.

DECA KOJA SE TRENUTNO RAĐAJU ĆE ŽIVETI JOŠ 100 GODINA

Paralelno sa ovim predikcijama, postoje ozbiljne studije koje govore u korist produžetka životnog veka.

– U Japanu žene žive preko 90 godina u proseku, a istraživanja pokazuju da će deca koja se trenutno rađaju doživeti 100 godinu. Kada se tome doda napredak tehnologije, medicinskih materijala, specijalnih medijuma, aparata koji su dovedeni do vrhunskog kvaliteta, ali i akumuliranog iskustva lekara, metoda VTO ima samo da nastavi da napreduje.

– Vi kroz tu proceduru VTO možete da držite pod kontolom proizvoidnju jajnih ćelija, dajete lekove da se napravi veći broj jajnih ćelija, možete da ih izvadite i oplodite, ali kad embrion vratite u matericu vi više nemate nikakvu kontrolu nad tim, ne možete ništa više da uradite i kontrolišete. Na ishod, odnosno da li će se embrion prihvatiti ili neprihvatiti, utiču faktori na koje ne možete da delujete.

– Najveći problem je što medicina danas i ne zna šta je taj faktor, a njegovo otkrivanje je poslednja karika u rešavanju problema steriliteta i smatram da ćemo taj odgovor dobiti za desetak godina – rekao je dr Radulović.

IZ SOMATSKE ĆELIJE ĆE NASTAJATI JAJNE

Prema njegovim rečima, postoje istraživanja koja se uspešno sprovode nad životinjama, a koja bi mogla da dovedu da se u narednih 10 do 15 godina iz somatske ćelije stvori jajna ćelija ili spermatozoid.

– Žene tada neće biti limitirana gubitkom menstruacija, a muškarac kretanjem i kvalitetom spermatozoida, pa će ljudi i u kasnijem dobu moći da imaju biološko dete – pozitivan je zaključak našeg stručnjaka, koji naglašava da u Danskoj skoro 12 odsto dece od ukupnog broja rođenih na svet dođe zahvaljujući VTO.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter