Izvor:
12.10.2017 u 17:35
0

„Potrebni su milioni za obnovu izgorele crkve na Menhetnu“!

Srpska crkva Svetog Save u centru Menhetna i dalje izgleda kao zgarište, nakon što ju je progutala vatra na Uskrs 2016. godine.

Žrtava i povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta bila ogromna.

Zasad je uklonjen šut, a potrebna su velika sredstva za obnovu ovog pravoslavnog hrama u srcu Velike jabuke.

"Planiramo da nastavimo u oktobru, što znači skidanje unutrašnjeg dekorativnog kamena, instaliranje poda i stavljanje crkve pod krov. Nadamo se da bismo već na Uskrs sledeće godine bili u crkvi na službi", kaže protojerej Živojin Rakočević.

To je ipak samo prva faza, dovoljna za korišćenje hrama za velike praznike. Crkva ima 1.500 kvadrata, a potrebna je rekonstrukcija tri sloja kamena.

Za sve su potrebna ogromna ulaganja, a samo za krov je potrebno pet miliona dolara. Za kompletne radove potrebne su "desetine miliona", kako kaže Rakočević.

"Taj novac dolazi od priloga i delimično osiguranja", navodi on.

Pogledajte kako izgleda crkva danas, kao i kako izgledaju potpuno netaknuti krst, ikone i slike, koje su neoštećene u požaru.

b92.net
Foto: Saborna crkva Svetog Save u Njujorku

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter