parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Ministar Šarčević: govori o korenitoj promeni načina ishrane đaka!

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević, govori o korenitoj promeni načina ishrane đaka; Plan je da se jela za prehranu učenika kuvaju u školskim kuhinjama

Pekare i prodavnice brze hrane mogle bi uskoro da budu "proterane" iz srpskih škola, a da njihovo mesto zauzme zdrava hrana. Ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je tim koji će se baviti reformom ishrane đaka, a prvi korak je prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme.

Šarčević, kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete - kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci i za škole. Tako bi se sprečili slučajevi trovanja poput onog koji se nedavno dogodio beogradskim osnovcima kada je pronađena salmonela u hrani koju je spremala firma "Ketering i bejk".

- Samo ako se sve radi u okviru našeg sistema, možemo stvari da držimo pod kontrolom. Ne može da hrani decu neko ko se time nikada ranije nije bavio. Ispravnost mora da se podrazumeva, ali da se vodi i više računa o kvalitetu - kaže Mladen Šarčević. - Poseban problem su javne nabavke, koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu.

Šarčević kaže da je počela evidencija u školama, kako bi se utvrdilo koliko ih je spremno da priprema hranu za svoje đake. Prvi rezultati, za Beograd, kažu da 72 odsto osnovnih škola ima kuhinju, ali tek polovina od tog broja je u upotrebi. U ostalima ili nedostaje oprema ili nemaju kuvarice i servirke. Zasad su anketom o ishrani učenika obuhvaćene 773 škole širom Srbije.

On najavljuje i projekat promocije zdrave ishrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti "školsko voće" i "školsko mleko".

- Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo ove voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive - najavljuje Šarčević. - Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama.

RUČAK 200 DINARA

U Osnovnim školama ručak se naplaćuje, u proseku, između 150 i 200 dinara. Cena užine je od 50 do 80 dinara. Za ta dva obroka roditelji mesečno izdvajaju između 4.500 i 6.000 dinara.

 

Izvor:novosti.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost