TUŽNO I STRAŠNO: Sina ometenog u razvoju otac drži u kavezu i kupa u koritu!

 

Milan Šaran iz Radojeva pokraj Nove Crnje svog teško obolelog sina Radovana Mihailovića (29) drži zaključanog u sobi koja je praktično pretvorena u zatvorsku ćeliju. Pravda se da je Radovan agresivan pa ga zato drži ’’pod ključem’’ kada u kući nema nikoga.

Inače, Radovan je zaostao u mentalnom razvoju i od rođenja koristi lekove, a zdravstveno stanje mu se pogoršalo pre dve godine kada je njegova majka Jovanka izvršila samoubistvo nakon saznanja da ima rak.

- Moj Raša je dobar, ali je ponekad agresivan i moramo da ga zaključamo. Pogotovo ako nema nikog kod kuće. Nemamo novaca i radimo bilo kakve poslove dobijemo samo da bi se prehranili i preživeli – priča Milan za uz napomenu da nemaju osnovne uslove za život.

Kuća u kojoj Milan živi sa Rašom, još dvojicom sinova Milanom (16) i Živom (20) i novom suprugom Marijom je u izuzetno lošem stanju, trošnih zidova, bez patosa i kupatila.

- Rašu kupamo u koritu jer nemamo kupatilo. Molio sam nadležne iz Centra za socijalni rad da nam pomognu novčano da napravimo kupatilo jer ja mesečno dobijam 13.000 dinara socijalne pomoći i 25.000 dinara za tuđu negu što nam je jedva dovoljno da Raši kupimo lekove i da se prehranimo mesec dana. Nažalost, nisu nam izašli u susret – jada se Milan.

Dodaje i da ne razmišlja o tome da Rašu smesti u neku medicinsku ustanovu.

- Njemu je i ovde dobro. Šetamo malo po ulici i po dvorištu, samo ga zaključamo kada postane agresivan ali i to je sve ređe zato što redovno koristi lekove koji ga smire. Redovno ga vodim i na kontrole kod lekara i oni kažu da moj Raša nije za bolnicu jer je fizički zdrav. Samo da je mentalno zaostao. Problem je u tome što nemam novca da mu olakšam život, da napravimo kupatilo i da mogu da mu kupim nešto garderobe. Barem nismo gladni – priča nam Milan.

Direktorka Centra za socijalni rad u Novoj Crnji kaže da je upoznata sa slučajem porodice Šaran ali da ne može da nam otkrije nikakve detalje u vezi sa koracima koje će eventualno preduzeti tim povodom.

- U naš Centar za socijalni rad došla je komisija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova koja trenutno utvrđuje zakonitost i stručnost u radu naše službe u vezi sa Radovanovim slučajem. Nakon komišijski utvrđenog stanja očekujemo da dobijemo izveštaj tog Sekretarijata i na osnovu njega moći ćemo dalje da postupamo u tom slučaju - rekla je direktorka Centra za socijalni rad.

Kako nezvanično saznajemo, policiji je ovaj slučaj nepoznat, niti su ikada intervenisali po bilo čijoj prijavi zbog agresivnog ponašanja Radovana Mihailovića.

 

Izvor: Blic.rs
Foto: Twitter/romania_journal

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost