Izvor:
25.10.2017 u 01:01
0

EPIDEMIJA BOGINJA U SRBIJI: Roditelji u panici, žele hitno da zaštite decu!

U strahu od epidemije malih boginja, koja je već izbila na Kosovu, roditelji poslednjih nedelja u velikom broju počeli da dovode decu da prime MMR vakcinu. U Beogradu broj vakcinisane dece sa 26,5% skočio na 43%, a u Nišu sa 27% na 60%.

Stručnjaci kažu da ovako naglo povećanje vakcinisane dece ima veze sa epidemijom malih boginja na Kosovu, koja i dalje preti da se proširi na ostale delove Srbije.

Jedan epidemiolog potvrdio je da je primetan porast broja vakcinisane dece, a jedan od ključnih razloga za to je strah roditelja zbog pojave epidemije morbila na Kosovu.

– Beleži se sve veći broj dece koje roditelji dovode da prime MMR vakcinu. U prvih šest meseci u Beogradu je vakcinu dobilo 26,5 odsto dece, dok poslednji podaci pokazuju da je taj broj mnogo veći i da je do sada MMR vakcinu primilo čak 43 odsto mališana. Očigledno je da su roditelji u poslednje vreme uplašeni zbog moguće epidemije. Svakako taj broj mora još da raste kako bismo sprečili svaki rizik od epidemije kod nas. Zbog toga je potrebno da roditelji u još većem broju dovode decu na vakcinaciju. Kao što se zna, osim boginja, ova vakcina štiti i od zaušaka i rubeola – ističe epidemiolog i naglašava da je ohrabrujuće to što roditelji počinju da shvataju težinu ovog problema.

– Roditelji sve više dovode decu da se zaštite i nema dana da barem jedno dete ne primi obaveznu dozu, što do sada nije bio slučaj. Nažalost, moralo je da dođe do pojave epidemije, koja je već uzela maha na Kosovu i bukvalno kuca na vrata ostalih delova Srbije, da bi mame i tate kod nas shvatile koliko je bitna ova vakcina. Uostalom, da nije, sigurno ne bi bila u obaveznom kalendaru imunizacije. Roditelji su čak počeli i da dolaze i da se informišu o delovanju i posledicama vakcine, što do sada nije bio slučaj – kaže jedan stručnjak.

– Prvu dozu vakcine trebalo bi da primaju deca u 13. mesecu života, dok se revakcina daje pred polazak u školu. U dečji organizam se ubrizgavaju antitela koja štite od zaraze i stvaraju imunitet u narednih 18 godina. Pre dobijanja prve doze veoma je bitno da dete bude potpuno zdravo. Nakon primanja savetuje se mirovanje i zaštita deteta od infekcija, od sedam dana do dve nedelje, kako bi se antitela "primila". Posle tog perioda dete je zaštićeno od malih boginja.

Izvor: Informer.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter