Izvor:
26.10.2017 u 15:31
0

Nema više udaranja pečata u pasoše: EU uvodi „pametne granice“!

Evropski parlament usvojio je u sredu novu meru – ukida se udaranje pečata u pasoše.

Evropski parlament izglasao uspostavljanje sistema za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze spoljne granice EU (EES), koji će od 2020. godine izazvati značajne promene pristupa šengenskom prostoru.

"Nove mere neće otežati život građana Zapadnog Balkana. Naprotiv, trebalo bi da olakšaju prolazak granica. Cilj je upravo bio da se što brže putuje. Istovremeno, i da doprinese borbi protiv terorizma. Ceo sistem zovemo 'pametnim granicama'", kaže za "Novosti" poslanica EP i izvestilac iz senke za modernizovanje granica Tanja Fajon.

Predviđena je usaglašena i jedinstvena evropska elektronska kontrola dokumenata na ulasku u EU, kojom će se proveravati podaci iz pasoša, ali i dozvoljeno vreme provedeno unutar šengenskog prostora.

Novi automatizovani sistem će na granici sakupljati biometrijske podatke i "prepoznavati" građane prilikom sledećih putovanja. Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos je istakao da je cilj ove mere i da se smanji mogućnost prevara, krađe dokumenata i identiteta.

Tanja Fajon kaže da će u pregovorima koji će EP sada voditi s Evropskim savetom povodom drugog sistema ETIAS, o kojem se pisalo prethodnih dana, nastojati da svi koji nemaju unapred pribavljenu autorizaciju za ulazak mogu da je dobiju na posebnom kiosku na granici. Ona kaže i da cena nije definitivna, pa može da se dogodi da posle pregovora bude i niža od predviđenih 10 evra.

b92.net
Foto: Twitter/Maya_Papayaya, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter