Izvor:
28.10.2017 u 17:00
0

MERE OPREZA: U strahu od epidemije deca koja nisu vakcinisana neće moći da se upišu u vrtić!

Ovu odluku prvi su počeli da sprovode domovi zdravlja u Beogradu.

Pedijatri u Srbiji, u strahu od epidemije, ne izdaju više dozvole za vrtić deci koja nisu primila vakcinu protiv malih boginja. Biće sprovedena i naknadna kontrola nevakcinisanih mališana koji već idu u obdanište.

Deca koja nisu primila MMR vakcinu protiv malih boginja ubuduće neće moći da se upišu u vrtiće! Pedijatri u domovima zdravlja u Srbiji, u strahu od nadolazeće epidemije morbila, prestali su da izdaju dozvole za polazak u obdanište nevakcinisanoj deci.

Ovu odluku prvi su počeli da sprovode domovi zdravlja u Beogradu, gde ima najmanje vakcinisane dece. Zabrana upisa u vrtiće dece koja nisu primila MMR vakcinu inače već postoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (član 32 stav 3 tačka 1), ali se ona do sada nije ažurno primenjivala u praksi.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zvezdara", doktorka Radmila Kosić za Informer objašnjava kako će se od sada sprovoditi ova mera, koja je "dobro upozorenje za roditelje da vakcinišu decu".

Svaki roditelj koji odbije da vakciniše dete treba da bude svestan da tako ne rizikuje zdravlje samo svog deteta, već sve dece u njegovom okruženju. Prilikom upisivanja u vrtić, roditelj mora da dovede mališana na sistematski pregled i da donese svu potrebnu dokumentaciju koja sadrži i podatke o vakcinaciji. Ukoliko dete nije primilo vakcinu, roditeljima se na licu mesta savetuje da to urade. Ako ipak odbiju, pedijatar neće izdati potvrdu neophodnu za upis. To je mera koja postoji u zakonu već neko vreme, ali se sada strože primenjuje kako bi se uticalo na svest roditelja o važnosti vakcinacije – napominje Kosićeva.

Činjenice o MMR vakcini:

  • štiti od rubeola, zaušaka, malih boginja
  • imunitet za male boginje traje najmanje 18 godina
  • na mestu uboda može da se javi bol
  • neželjene reakcije su veoma retke
  • (čvorić na mestu uboda, temperatura, alergijska reakcija, otok lica, kašalj, osip, meningitis)
  • preporučen oprez za decu alregičnu na jaja, antibiotik neomicin i nosioce HIV virusa
  • dve doze su neophodne da bi se stvorio imunitet
  • 95 odsto vakcinisanih je neophodno za kolektivni imunitet

Zamenik predsednika Udruženja pedijatara Srbije profesor dr Georgios Konstantinidis smatra da će rigorznije mere pedijatara u domovima zdravlja naterati roditelje da obave dužnost i vakcinišu decu.

Važno je napomenuti da je do sada bilo obavezno da dete primi sve potrebne vakcine po kalendaru kako bi se izdala potvrda za vrtić, ali moram priznati da se to pravilo baš i nije strogo poštovalo. Izdavala se potvrda samo ako je dete zdravo, uz napomenu da nije vakcinisano, a konačnu odluku o prijemu deteta donosio je vrtić. Međutim, sada će odluka lekara biti obavezujuća. To je preventiva i opomena roditeljima da shvate ozbiljnost situacije i da obave svoju zakonsku dužnost. Mislim da se moglo očekivati da se nešto ovako uradi. Naročito imajući u vidu da epidemija malih boginja ne jenjava – objašnjava dr Konstantinidis, i dodaje da danas ne bismo strahovali od epidemije malih boginja da se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poštovao kako treba.

Srbijadanas.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter