Izvor:
04.11.2017 u 14:43
0

MALE BOGINJE: Od početka oktobra registrovan 41 slučaj, više od 70% zaraženih hospitalizovano!

U Srbiji je od početka oktobra registrovan ukupno 41 slučaj malih boginja, a više od 70 odsto zaraženih je hospitalizovano, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da većina obolelih ima povišenu temeperaturu i tipične promene na koži a da su, kada je reč o učestalosti komplikacija, regostovana su dva slučaja zapalenja pluća.

Ta komplikacija se javlja u jednom od 20 slučajeva – rekla je Kisić Tepačević, koja je i pomoćnica direktora Instituta "Batut".

Kako je navela za RTS, 93 odsto svih obolelih nisu bili vakcinisani ili su bili nepotpuno vakcinisani. Upitana u kom trenutku se proglašava epidemija, kaže da epidemija predstavlja broj obolelih veći od uobičajenog, a da su kriterijumi strožiji kada je reč o malim boginja.

Kako je rekla, postoji globalna inicjativa i strategija za potpuno odstranjenje ove bolesti, a Srbija je usvojila akcioni plan za odstranjenje ove bolesti na teritoriji Srbije, te je to jedan od prioritetnih ciljeva novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Pod tim okonostima i jedan slučaj malih boginja predstavlja epidemiju – rekla je Kisić Tepačević, i dodala da je reč o oboljenju koje se izuzetno lako širi.

Kaže i da se primenjuju sve mere i aktivnosti koje povećavaju spremnost da se prepozna, otkrije i prijavi oboljenje sa krajnjim ciljem gašenja epidemije.

To je pre svega hitna prijava sumnje na ovo obolenje, epidemiloško istraživanje, uzimanje seruma i briseva za laboratorijsku potvrdu infekcije, hitna vanredna revizija vakcinalnih kartona dece sa identifikacijom onih koji nisu vakcinisani ili su nedovoljno vakcinisani – navela je ona.

Dodaje da se dnevno izveštava i vrši provera svih potencijalnih sumnjivih slučajeva.

Kaže i da je povećana verovatnoća širenja infekcija u školama i vrtićima, kao i da je zakonom jasno defnisano da je za boravka u ustanovama školskog i predškolskog tipa neophodna vakcinacija.

Nažalost, navodi, moralo je da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat dece vakcinacijom.

Navela je da je do sredine ove godine manje od 30 odsto dece sa teritorije Beograda bilo vakcinisano, a da se sada prelazi 50 odsto.

Slična je situacija i u drugim krajevima naše zemlje. Veliki gradovi su najveći problem jer tu imamo namanji obuvhvat kad je u pitanju ova vakcina – kaže Kisić Tepačević.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter