Izvor:
05.11.2017 u 02:33
0

MANJI POREZ ZA ADVOKATE: U ovoj grupi su i lekari, stomatolozi, apotekari, profesori, prevodioci, veterinari, arhitekte i inženjeri!

Advokati će definitivno plaćati manji porez jer je Vlada Srbije pre dva dana usvojila dopunu uredbe po kojoj će taj namet biti isti kao 2014.

Tako je samo mesec dana nakon izmene uredbe i uvećanja poreza za ovu kategoriju paušalaca sada sve vraćeno na staro. Prema novoj izmeni Uredbe o bližim uslovima i kriterijumima za paušalno oporezivanje samostalnih delatnika, poreska osnovica za advokate iznosiće 120 odsto od prosečne zarade u Srbiji.

U oba slučaja advokatima se smanjuje porez. Prema saznanjima, usvojena je prva verzija, dok je predlog da se advokatima još drastičnije smanji porez na 95 odsto odbačen.

– Advokati ostaju deo pete grupe u kojoj su i lekari, stomatolozi, apotekari, profesori, prevodioci, veterinari, arhitekte i inženjeri. Ova kategorija obveznika plaćaće porez za poslednje tri godine u istom iznosu kao za 2014. godinu – ističe izvor iz Vlade Srbije.

Krajem septembra, kada je ova uredba izmenjena, a advokatima povećana poreska osnovica, došlo je do burnih reakcija u javnosti. Nisu se bunili samo advokati, već je negodovalo i Ministarstvo pravde jer pri izmeni uredbe nisu konsultovana advokatska udruženja. Podsetimo da je tada odlučeno da polazna osnovica za obračun poreza za advokate, koja je iznosila 120 odsto od prosečne zarade, može biti uvećana i za više od 10 odsto.

Sada je ipak sve vraćeno na staro, pa će advokatima rešenja za 2015, 2016. i 2017. godinu stizati sa obračunom osnovice od 120 odsto, kao što je bilo 2014. godine. Ova uredba biće uskoro objavljena u Službenom glasniku, a odmah stupa na snagu.

Izvor: kurir.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter