Izvor:
10.11.2017 u 20:25
0

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U KRALJEVU: Dvoje dece zbrinuto na Dečijem odeljenju opšte bolnice!

U Kraljevu je prijavljena epidemija malih boginja, nakon što su se pojavila još četiri nova slučaja te bolesti, rečeno je danas na konferenciji za štampu u gradskom Domu zdravlja.

U pitanju su deca uzrasta od tri meseca do 11 godina, koja su bila u kontaktu sa već inficiranim osobama. To je ukupno šest obolelih u Kraljevu, pošto su ranije registrovani slučaj majke i bebe zaraženih morbilama.

Vladan Šaponjić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu, rekao je da, pošto malih boginja nije bilo 20 godina na teritoriji Kraljeva i samo jedan slučaj bolesti može se smatrati epidemijom.

– Mi smo u momentu prijave imali dva. Epidemija ne znači veliki, već neuobičajeni broj – rekao je Šaponjić.

On je izjavio da je došlo do prenošenja infekcije u populaciji na koju nije moglo da se utiče i to u periodu pre nego što su potvrđena prva dva slučaja.

– Preduzimaju se sve mere kako bi se epidemija suzbila u žarištu, uključujući i izlazak lekara na teren, kao i kampanjsku imunizaciju – rekao je Šaponjić.

Od četvoro dece koja nisu vakcinisana i kod kojih su potvrđene male boginje, dvoje je na kućnom lečenju dok je dvoje zbrinuto na Dečjem odeljenju kraljevačke opšte bolnice.

– Jedno dete je staro samo dva i po meseca i kliničko stanje je zahtevalo intenzivnu negu. Posle boravka u kragujevačkom KC sada se oporavlja. Drugo dete, staro 11 godina, nije više vezano za bocu sa kiseonikom i oseća mnogo bolje – objasnila je Tanja Bošnjević Tucaković, lekar na Dečjem odeljenju kraljevačke bolnice.

Tanjug
Foto: Twitter/alojz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter