Izvor:
11.11.2017 u 02:26
0

ZNAO DA SU PILIĆI ZARAŽENI SALMONELOM: Celo količina mesa poslata na ukljanjanje!

Čak 10.000 pilića zaraženih salmonelom isporučio je Božo Đurđević sa svoje farme u Banatskom Dvoru dvema firmama za preradu i plasman mesa, ali srećom, zaraženo meso nije dospelo na tržište, čime je sprečena zdravstvena katastrofa.

Što je najgore, Đurđević je znao da je živina koju je planirao za klanje zaražena salmonelom, jer je to utvrdila nadležna veterinarska inspekcija, koja je odmah naložila zakonom predviđene mere, odnosno neškodljivo uklanjanje pilića. Ali on se oglušio o naredbu i pokušao da plasira meso kao zdravstveno ispravno mesarama sa kojima inače sarađuje.

Kako saznaje jedan dnevni list, osumnjičeni je zaraženo meso prodao firmama "Smoljan" iz Žablja i "Superior foods" iz Sremske Mitrovice. U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede rečeno je da je veterinarska inspekcija utvrdila poreklo pilića zaraženih salmonelozom, kao i mesto objekta u kome su životinje zaklane.

Cela količina mesa je blokirana i biće poslata na neškodljivo uklanjanje – kratko je rečeno u Upravi za veterinu uz napomenu da zaraženo meso nije dospelo u promet. Budući da je istraga u toku, u Upravi za veterinu navode da nam ne mogu dostaviti preciznije podatke u vezi sa ovim slučajem sem da su "preduzete odgovarajuće aktivnosti i mere u cilju sprečavanja mogućeg ugrožavanja zdravlja ljudi".

Policija je uhapsila Đurđevića zbog sumnje da je izvršio krivična dela proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda i prevara u pokušaju.

Direktorka firme "Smoljan" Radmila Smoljan izjavila je da je njena firma prevarena.

Mi smo prevareni kao kupci. Godinama smo stvarali reputaciju i sada je sve ugroženo zbog neodgovornosti osumnjičenog. Moram da istaknem da je sva sumnjiva roba povučena, uz inspekcijski nadzor, te da na sreću nije ni došla do kupaca – rekla je Radmila Smoljan.

Salmonela nije nimalo naivno oboljenje i zahteva obavezno javljanje lekaru, a nekada i bolnički tretman. Simptomi salmonele su visoka temperatura, jaki bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja. Simptomi infekcije mogu se javiti između 12 i 72 sata od trenutka inficiranja, a bolest traje do sedam dana ako se adekvatno leči.

Žitište i okolina žive od živinarstva

Božo Đurđević je pre godinu dana sagradio novu farmu pilića van sela, a pre toga je uzgoj radio samo u montažnim objektima u dvorištu kuće u Banatskom Dvoru. On nije jedini koji se u ovom selu bavi uzgojem pilića, a mnogo farmi ima i u opštinskom sedištu Žitištu, kao i u drugim okolnim selima, jer je zahvaljujući "Agroživu" takva vrsta proizvodnje tamo odavno ukorenjena. U jednom turnusu se iz te opštine plasira i po 300.000 pilića, mnoge porodice žive od tog biznisa, ozbiljno i odgovorno posluju, pa im ne trebaju afere ovakve vrste.

Ovo su simptomi trovanja zaraženim mesom

Do 12 sati od trenutka inficiranja mogu se javiti prvi simptomi, a to su visoka temperatura, bol u stomaku, proliv.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter