Izvor:
05.07.2016 u 13:40
0

POČINJE RAMAZANSKI BAJRAM: Svečani prijem održan je u Bajrakli džamiji! (FOTO)

Muslimani danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja – dani Bajrama. Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Ove godine Bajram počinje danas i završava se 7. jula, a dolazi po završetku Ramazana, meseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića, zlih misli i dela.

Svečani bajramski prijem, kojim se obeležava kraj posta i dolazak velikog muslimanskog praznika Bajrama održan je sinoć u Bajrakli džamiji, a novoizabrani reis-ul-ulema islamske zajednice Srbije Sead Nasufović rekao je da se dočekuje najlepši trenutak u životu svakog muslimana Srbije – Ramazanski bajram.

Poslednja je noć Mubarak meseca Ramazana, poslednja večera kojom muslimani širom sveta završavaju post i najlepši uvod u Bajram – rekao je Nasufović na prijemu kome je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Ðorđević.

Predsednik Vrhovnog sabora islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić naglasio je da je "Ramadan žeđanje za bogom, ne za vodom, nego za vlasnikom vode", a zvanicama se obratio sa "braćo".

Ja neću kazati gospodine, nego brate predsedniče, braćo ministri, brate prestolonasledniče, jer smo svi mi braća i sestre po Adamu, ali smo po samome bogu stvoritetelju ne braća i sestre, nego bližnji i to je najbliža veza koja nas povezuje – rekao je Jusufspahić.

Islamska zajednica odala je priznanje Vojsci Srbije i za izvanrednu partnersku ulogu koju su imali u implementaciji verske službe unutar nje, uručili priznanja brigadnom generalu Stojanu Konjikovcu, pukovniku Saši Milutinoviću i pukovniku Milanu Arsiću i naglasili da islamska zajednica jeste deo Srbije, otvorena je za saradnju sa svim institucijama i segmentima naše zemlje.

Prijem pred iftar, odnosno večernji obrok kojim se završava post, islamska zajednica završila je porukom – stihom đaka prvaka iz Novog Pazara, koji je za zadatak domoljubne pesme napisao stih "Srbija je u nama i mi smo u Srbiji", za koji je dobio peticu.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici crkava u Srbiji, Patrijaršije, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice, predstavnici diplomatskog kora, muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, muftije, glavni imami, veroučitelji, kao i direktori institucija islamske zajednice.

,

Tanjug
Foto: Facebook/GMS-Radio

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter