IVICA DAČIĆ VERUJE DA JE SUD POSTOJAO SAMO ZBOG JEDNOG RAZLOGA: Tribunal nije hteo pomirenje već osudu Srba!

 

 

 Haški sud nije imao za cilj da postigne pomirenje, već da dokaže da su Srbi jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je danas u Buenos Ajresu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući presudu kojom je taj sud osudio Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu.

- Haški sud završava svoje postojanje na isti način na koji je sve to vreme i postojao, a to je da nije imao za cilj da postigne međusobno pomirenje, već da dokaže i pokaže da su Srbi bili krivi i da su oni jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije - rekao je Dačić nakon što je sa šefom argentinske diplomatije Horheom Marselom Forijem potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Srbije i Argentine u prestonici te zemlje.

Kako je naglasio, na Srbiji je da prihvati greške koje su bile u prošlosti, ”ali da ne dozvoli da budemo optuženi za nešto za šta nismo krivi, a naročito da ne dozvolimo da oni koji su ostali bez osude, to koriste kao optužbu protiv celog jednog naroda”.

On smatra da je retko ko iznenađen presudom Mladiću imajući u vidu, kako je rekao, da je suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžićhu bilo centralno za Haški sud. 

- Kreator jedne politike po kojem su Srbi krivi za sve i na kraju postojanja ovog suda svakako da je bila potrebna jedna ovakva presuda koja praktično legitimiše sve ono što su uradili u proteklim decenijama - rekao je Dačcić.

Imajući sve to u vidu, dodao je, presudu treba dobro analizirati i videti koje je sve oblasti obuhvatila, a šta nije obuhvatila.

- Ono što je bitno je da se moramo svi zajedno okrenuti budućnosti i videti da li je moguće da se mi već 20 godina zajedno sa drugim balkanskim zemljama vrtimo u krug i jedni druge optužujemo ko je više ili manje kriv - rekao je Dačić. 

 

Tanjug
Foto: Arhiva​​​​

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost