Izvor:
03.12.2017 u 03:22
0

OPREZ: Jedno piće dovoljno da izazovete tragediju!

Vozači čija je količina alkohola u krvi 0,1 promil za 46 procenata su češći uzročnici saobraćajki u poređenju sa treznim vozačima

Osobu koja upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, a ima zakonom dozvoljenu količinu alkohola u krvi, samo 18 odsto ljudi opisuje kao nepouzdanog i pijanog vozača. Uprkos tome, vozači čija je količina alkohola u krvi 0,1 promil češći su uzročnici saobraćajnih nezgoda za 46 procenata u poređenju sa treznim vozačima!

Ovo su rezultati istraživanja koji su predstavljeni studentima Pravnog fakulteta u Beogradu na edukativnoj radionici o odgovornoj konzumaciji „When you drive, never drink“.

Predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović prikazao je studentima realne primere iz saobraćaja i posledice vožnje pod dejstvom alkohola:

– Vožnja pod nedozvoljenom količinom alkohola u krvi nije samo novčano i zatvorski kažnjiva već sa sobom nosi rizik od ogromne materijalne odgovornosti. Ukupna šteta u saobraćajnim nezgodama ponekad se može meriti desetinama, pa čak i stotinama hiljada evra, a ta šteta pada na teret vozača ako je pod dejstvom alkohola skrivio saobraćajnu nezgodu.

Osim interesantnih podataka u vezi sa odgovornom konzumacijom, studenti su imali priliku i da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači na specijalnoj mašini „BATAK Champion Reaction“.

Uspešno su sprovedene radionice na tri fakulteta Univerziteta u Beogradu – Ekonomskom, Saobraćajnom i Pravnom, a najavljena je i radionica na FON-u u decembru.

Izvor: Kurir
Foto: rts/youtube printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter