Izvor:
05.12.2017 u 16:00
0

PREDLOG IZMENA ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Od 40 dinara do 4,3 miliona!

Predlogom izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama predviđeno je velika i dugo očekivana izmena. Sve takse koje naplaćuju državne institucije i preduzeća sada će biti u jednom dokumentu, ali to nije sve.

Novim zakonom čiji je predlog uradilo Ministarstvo finansija, formalno je povećan broj taksi, ali nisu uvedene nove, već su na jednom mestu sakupljene sve postojeće.

– Te takse su i do sada postojale u raznim pravilnicima i podzakonskim aktima. Dobro je što su sada na jednom mestu zbog transparentnosti i predvidivosti poslovanja, navode iz NALED-a.

Kako se navodi, najskuplja taksa navedena u zakonu iznosi 4,34 miliona dinara i naplaćuje se za tehnički nadzor nad gradnjom broda – motornog tankera kubnog modula LBD preko 3.000 kubika. Najniži iznos takse je 40 dinara i naplaćuje se za izdavanje fizičko-geografske karte Srbije, u listu, na formatu B2.

Za neke od postojećih taksi mnogi nisu znali, a dobro je i što je napuštena praksa njihovog procentualnog utvrđivanja u odnosu na neku vrednost, jer je takva naplata, kao je ocenjeno, bila "klasičan parafiskalni namet", koji je određivan prema platežnoj moći obveznika, a ne prema stvarnim troškovima njegovog izdavanja.

Tako je zakonom određeno da se ukida praksa procentualnog razrezivanja dažbine u odnosu na vrednost investicije.

Ove izmene najviše će obradovati građevinske investitore. Upotrebna dozvola više se neće naplaćivati u iznosu od 0,2 odsto vrednosti objekta, već se predlažu fiksni iznosi. Paraf na dozvolu da se kvadrati usele koštaće od 1.800 do 18.000 dinara, u zavisnosti od veličine objekta.

U procentima se više neće iskazivati ni telekomunikacione naknade.

Samo u Novom Beogradu: Plaćanje taksi karticama

Kako je objašnjeno, trenutno se za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata plaća taksa od 0,3 odsto na predračunsku vrednost, što neće važiti po usvajanju novog zakona, koji je proslednjen u Skupštinu Srbije na razmatranje po hitnom postupku.

Nacrt novog zakona određuje i visinu taksi za upis hipoteke kojom se obezbeđuju potraživanja, a koja će zavisiti od vrednosti potraživanja.

Tako je najjeftinija taksa za upis hipoteke 20.980 dinara i odnosi se na obezbeđenje potraživanja do šest milona dinara (oko 50.000 evra).

Izvor: Kurir.rs
Foto: vestinet.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter