MINISTARSTVO ZDRAVLJA UPOZORAVA: Više od 90 odsto nevakcinisanih, raste broj obolelih od malih boginja!

 

 

Broj obolelih od malih boginja na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, povećan je na 398 slučajeva a više od 90 odsto obolelih je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog statusa, saopšteno je danas.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da se nastavlja trend povećanja broja obolelih od malih boginja, zbog čega ministarstvo preduzima sve utvrdjene mere iz svoje nadležnosti.

 

- Na snazi su i pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji, a u narednom periodu će posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u predškolskim ustanovama, kako bi se sprečilo širenje bolesti u kolektivima - navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo je podsetilo da su male boginje jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu i da je ;neophodno da se vakcinišu deca od godinu do navršenih 14 godina, koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana, odnosno da se revakcinišu bezbednom i efektivnom MMR vakcinom koja je dostupna već više od 40 godina.

Ministarstvo je još jednom pozvalo gradjane da prema zdravlju svoje dece postupaju odgovorno i vakcinišu svoju decu.

 

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost