Hag pustio Franka Simatovića Frenkija na privremenu slobodu!

Međunarodni sud u Hagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne bezbednosti Srbije Framka Simatovića-Frenkija.

Njemu se sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas saopštio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. januara.

Iz odluke sudija, sa koje je danas skinuta oznaka poverljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. decembra. 

U ponovljenom haškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. 

Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećoj nedelji januara. 

Tužioci su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana. 

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, suđenje se, od početka u junu do sada, odvijalo tri dana nedeljno po tri sata. 

Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja juna, tužioci zahtevaju da u januaru broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri. 

U podnesku raspravnom veću predsedavajućeg Bartona Hola (Burton Hall), tužioci ocenjuju da je dosadašnji raspored rada "neefikasan" i da "nepotrebno produžava proces". 

Tužilaštvo tvrdi i da zbog trodnevne radne sedmice "nije u stanju da svedoke izvodi na način primeren brzom suđenju". 

Tužioci podsećaju da je i odbrana prvooptuženog Stanišića, naznačila da bi, dok je on na privremenoj slobodi u Srbiji, suđenje moglo da se odvija i tokom pune, petodnevne, radne sedmice, 

Ukoliko drugooptuženi Simatović, koji proces prati u haškoj sudnici, smatra da bi prepreka za produžavanje radne nedelje moglo biti njegovo zdravstveno stanje, raspravno veće bi, po tužiocima, trebalo da naloži da Simatovića "pregleda nezavisni medicinski ekspert". 

Sudije bi, predlaže dalje Tužilaštvo, trebalo da omoguće Simatoviću da suđenje prati iz pritvora u Sheveningenu, ukoliko bi to omogućilo povećavanje broja radnih sati. 

Tužioci, međutim, ocenjuju da "nema objektivne osnove za zaključak da Simatović ne može da prati povećan radni raspored procesa". 

Očekuje se da će sudije odluku o zahtevu tužilaca doneti pre nastavka suđenja Stanišiću i Simatoviću. 

Raspravno veće će, u istom roku, ponovo razmotriti i da li će prvooptuženom Stanišiću produžiti boravak na privremenoj slobodi, koji, po važećoj odluci, ističe 18.januara 2018. 

Stanišićeva odbrana ranije je zatražila da on u Beogradu ostane do kraja dokaznog postupka. 

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću, 13. juna, tužioci su pred raspravno veće, na javnim sednicama, izveli dvadesetak svedoka, većinom o zločinima u Hrvatskoj. 

Po optužnici, ta zlodela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića, poput Crvenih beretki i Srpske dobrovoljačke garde koju je vodio Željko Ražnatović-Arkan. 

Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja. 

 

 

b92.net
Foto: sense-agency.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost