Izvor:
27.12.2017 u 00:40
0

Kuburović: Izručenje Kurda u skladu sa odlukom suda i Komisije za azil!

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je saglasnost za izručenje turskog Kurda Dževdeta Ajaza na osnovu pravosnažne sudske odluke kojom je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu pravosnažno odbijenog zahteva za azil Komisije za azil pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde je u potpunosti ispoštovalo preporuku Visokog komeserijata za izbeglice UNHCR, čiji je dopis stigao u ministarstvo krajem novembra, da Srbija treba da se suzdrži od izručenja Ajaza, dok se ne reši pitanje azila.

U ovom slučaju Ajazu je još 2012. godine izrečena pravnosnažna presuda u Turskoj zbog kršenja ustavnog poretka, tako da ove okolnosti ukazuju da ne postoje opravdane indicije da se u konkretnom predmetu radilo o političkom progonu ili da je Ajaz povezan sa aktuelnim okolnostima u matičnoj zemlji nakon 2016. godine, napominju u Ministarstvu pravde.

Takođe, ističu da imajući u vidu, prirodu krivičnog dela za koje je osuđen pravnosnažno i vremena donošenja pravnosnažne presude, nije utvrđeno da se radi o političkim krivičnim delima ili da je izložen političkom progonu u Turskoj.

U rešenju Apelacionog suda u Novom Sadu, kojim se potvrđuje odluka Višeg suda u Šapcu da su ispunjeni uslovi za izručenje Ajaza, navodi se da je na sednici Veća odbrana ukazivala da je Komitet za torturu Ujedinjenih nacija dao preporuku da se Srbija suzdrži od izručenja u Tursku.

"Iako je odbrana to navela, Apelacioni sud je odbio žalbu Ajaza i potvrdio odluku Višeg suda u Šapcu, kojom je utvrđeno da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje", navodi Ministarstvo pravde.

Takođe ukazuje da mu sud nije dostavio dokaz o navodima odbrane, odnosno preporuci Komiteta, niti se iz obrazloženja sudske odluke može utvrditi da je sud imao neposredni uvid u dopis Komiteta.

Takođe, Ministarstvo pravde u trenutku donošenja rešenja o ekstradiciji nije imalo uvid u tu preporuku.

Nekoliko dana nakon što je Ministarstvo pravde dostavilo nadležnim državnim organima svoje rešenje o saglasnosti za izručenje, stigla je preporuka Komiteta za torturu UN, ukazali su u ministarstvu.

Ministar pravde Nela Kuburović je rešenje o izručenju potpisala u petak, 15. decembra, dok je preporuka Komiteta za torturu UN stigao u ponedeljak, 18. decembra telegramom preko Stalne misije Srbije pri UN i drugim medunarodnim organizacijama u Ženevi, naglašavaju u ministarstvu.

"Kao i u svim prethodnim slucajevima ekstradicije Ministarstvo pravde je rešenje o izručenju dostavilo nadležnom sudu, Interpolu i državi molilji. Srbija je potpisnik i član velikog broja međunarodnih organizacija i kao i do sada ostaje posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza", naglasili su u ministarstvu.

Srbija je izručila Ajaza koji je pobegao u Srbiju nakon što je osuđen na 15 godina zatvora za kršenje ustavnog poretka.

On je početkom ove godine zatražio azil u Srbiji, koji je pravosnažno odbijen.

tanjug.rs
Foto: Twitter/newyorkcityinfo, Twitter/milosavljevic aleksa

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter