Izvor:
13.07.2016 u 01:53
0

KO, ŠTA – GVANTANAMO! KOGA, ČEGA – GVANTANAMA! Prebačeni pritvorenici učiće SRPSKI JEZIK!

Časovi srpskog jezika i upoznavanje sa domaćom kulturom biće obezbeđeni dvojici pritvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo na Kubi, koji su prebačeni u Srbiju, izjavio je novinar "Njujork tajmsa" Čarli Sevidž za N1. Muhamadi Davlatov iz Tadžikistana i Mansur Ahmad Saad al-Dafi iz Jemena, posle skoro 15 godina provedenih u Gvantanamo život nastavljaju u Srbiji, a Sevidž navodi da su obojica bila povezana sa Al Kaidom i uhapšeni u Avganistanu 2001. godine, ali da nikada nisu optuženi, pa ni osuđeni. Prema njegovim rečima, oni su poslednjih godina prošli kroz program američke vlade, šest agencija, koje tvrde da su bezbedni za novu okolinu u kojoj će živeti.

U novim zemljama u kojima žive, uglavnom im je ograničeno kretanje. Najmanje dve godine ne mogu da napuste zemlju, ali nakon toga im i to može biti dozvoljeno. Obezbeđeni su im časovi jezika i upoznavanje sa domaćom kulturom. Mnoge države im posle izvesnog vremena daju i status izbeglice. Ukoliko je moguće, spajaju ih i sa porodicama – naveo je Sevidž.

On je napomenuo da "američka administracija uglavnom krije detalje ovih transfera".

N1 podseća da je zatvor u Gvantanamu osnovan u januaru 2002. godine, u jeku borbe protiv terorizma, započete posle terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine. Iza njegovih rešetaka, prema zvaničnim podacima, do sada se našlo 779 osoba.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter