Izvor:
15.07.2016 u 14:00
0

SNAŽNE KRITIKE NA RAČUN UNMIK-A: Komisija smatra da su počinjeni brojni nemari i propusti u radu UN Misije

Izveštaj Savetodavne komisije za ljudska prava na Kosovu, tela koje je deo UNMIK-a, sadrži neobično snažne kritike na način na koji je Misija UN na Kosovu rešavala pritužbe građana, uključujući propuste u istragama o nestalim i istragama ubistava, kao i nemar u vezi sa masovnim trovanjem olovom raseljenih Roma u kampovima UN, piše Njujork tajms.

Zaključci godišnjeg izvještaja za 2015/16 Savetodavne komisije za ljudska prava na Kosovu, završenog u junu, a objavljenog juče, predstavljaju potencijalni izvor neprijatnosti za Ujedinjene nacije, koje, prema Njujork Tajmsu, i same redovno optužuju vlade zbog njihove neodgovornosti i ustaju u odbranu žrtava čija su ljudska prava prekršena u zonama sukoba širom sveta.

Ujedinjene nacije su dobile neverovatan ukor od strane Savetodavne komisije za ljudska prava, koja je svojim radom vezana za ovu problematičnu mirovnu misiju na Kosovu. Izveštaj opisuje napore Komisije da UNMIK bude pozvan na odgovornost za kršenja prava kao ''u potpunosti neuspešne – stoji u tekstu.

Tokom razmatranja žalbi koje je primila na rad UNMIK-a, Komisija je puno pažnje posvetila optužbama za nemar, budući da je stotine raseljenih romskih porodica ostalo u ''bednim UN naseljima'' koja su bila izgrađena na zemljištu zatrovanom olovom, a ta naselja su srušena 2010. godine.

U svom izveštaju iz aprila meseca, tročlana Komisija je ustanovila da je UNMIK u suštini doprineo trovanju i konstatovala da UNMIK treba da se izvini žrtvama i da im nadoknadi štetu – navodi se u tekstu Njujork tajmsa.

Advokat koji zastupa bivše stanovnike tih naselja Dijana Post izjavila je da se "u potpunosti" slaže sa kritikama na račun UNMIK-a.

Vrlo je obeshrabrujuće kada upravo agencija koja se zalaže za vladavinu zakona i treba da uspostavi mir i pravdu u svetu ni sama ne poštuje ni vladavinu zakona niti svoj mandat koji se odnosi na ljudska prava – rekla je Post.

Izveštaj na 49 strana, koji je potpisao predsedavajući član Komisije Marek Novicki, navodi i da "zbog nespremnosti UNMIK-a da sprovede bilo koju od preporuka Komisije i zbog UNMIK-ove sveopšte tvrdoglavosti, ni sam rad Komisije nije doveo do zadovoljenja za podnosioce žalbi".

Time su oni dva puta bili žrtve UNMIK-a- prvi put kada su im prvobitno prekršena ljudska prava, a zatim ponovo nakon što su svoju nadu i poverenje uložili u ovaj proces – navodi Njujork tajms.

Ovo je završni godišnji izveštaj tročlane komisija međunarodnih pravnih eksperata, koja je okončala svoj mandat i prestala sa radom 1. jula.

Sada kada je Komisija stavila tačku na osmogodišnji proces donošenja odluka o prihvatljivosti, davanja mišljenja i preporuka, primorana je da ovaj proces proglasi potpunim neuspehom – navodi se u izveštaju.

Prema Njujork Tajmsu, Komisija "može samo da se zapita šta bi bilo da je UNMIK sarađivao sa njom u dobroj veri, umesto da proces koji se tiče ljudskih prava pretvori u pozorišnu predstavu", navodi se i "iskreno se izvinjava svim podnosiocima žalbi zbog svoje uloge u ovoj prevari."

Izveštaj napada ono što je opisano kao "šematski obrazac Unmikove disfunkcije", koji se, kako se navodi, ponavlja i traje godinama unazad i pre nego što je komisija oformljena, upravo da bi se bavila upornim problemima u vezi sa mirovnom misijom na KiM, koja je došla na KiM nakon rata koji je 1998. godine izbio između Srbije i albanskih separatista na Kosovu, piše NJujork tajms.

Zvaničnici UNMIK-a nisu imali nikakav direktan komentar na izveštaj, a u saopštenju Odeljenja za mirovne operacije UN, koje nadgleda rad UNMIK-a, navodi se da "UNMIK ceni rad svoje Savetodavne komisije", i ističe da Komisija nije sud.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ gradbijeljinaeu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter