Izvor:
01.05.2016 u 15:06
0

OTKRIVAMO: Zašto baš DANAS slavite Uskrs

Svake godine datum Isusovom vaskrsenja slavi se različitog datuma, Ako ste se pitali kako je došlo do toga da ove godine današnji datum slavite duplo – i Uskrs i Prvi maj, nudimo vam rešenje.

Datum Uskrsa određuje se na osnovu crkvenog pravila – on pada prve nedelje posle prvog punog Meseca, odnosno posle prolećne ravnodnevice.

Hrišćanski svet slavi dan kada je Isus ustao iz groba i to se smatra najvećim hrišćanskim praznikom i spada u red "pokretnih" svetkovina ne proslavlja se uvek istog datuma, ali uvek istog dana – nedelja. Ipak, u praznovanje Uskrsa nije umešana samo istorija i vera već i poznavanja kretanja Zemljinog satelita Meseca.

Crkva za računanje ravnodnevice i punog Meseca ne koristi astronomsko vreme, već tablice iz srednjem veku, koje više ne odgovaraju realnim astronomskim zbivanjima. Savremeni kalendari su solarni, u njima se vreme meri u odnosu na kretanje zemlje oko Sunca, dok se u prošlosti koristio lunarni kalendar zasnovan na kretanju Meseca oko Zemlje. Datum Uskrsa je jedina tekovina lunarnog kalendara koja je opstala u hrišćanstvu. Kada nastupi prolećna ravnodnevica (21. mart) čeka se prvi pun Mesec. Po pravilu, ako pada u nedelju, za Uskrs se uzima sledeća nedelja. Zato Uskrs može biti bilo koji od 35 dana posle prolećne ravnodnevice ili od 22. marta do 25. aprila. Uskrsi se dakle, u obe crkve, mogu poklopiti između 4. i 25. aprila.

Zbog tačnijeg određivanja datuma Uskrsa, papa Gregorije 1583. godine izvršio reformu julijanskog kalendara. Novi kalendar nisu prihvatile pravoslavne crkve, pa se od tada svi crkveni praznici proslavljaju u razmaku od 13 dana.

Sledeće godine će i pravoslavci i katolici praznik praznovati istog dana 16. aprila.

HappyTV.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter