Izvor:
19.07.2016 u 17:45
0

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Javnost treba da bude upoznata sa statusom pritvorenika iz Gvantanama

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da bi javnost u Srbiji trebalo da bude upoznata sa statusom dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora u Gvantanamu i pozvalo vlasti da saopšte po kom pravnom osnovu su oni upućeni u Srbiju.

Javnost, kako navode, treba da bude upoznata sa statusom u kojem se u Srbiji nalaze te osobe, da li se protiv njih vodi neki postupak ili je okončan, da li je reč o osuđenim ili pritvorenim licima, iz kojih razloga i do kada će biti ograničeni u slobodi kretanja i po kom pravnom osnovu.

Društvo navodi da je pravo na slobodu osnovno ljudsko pravo garantovano Ustavom, Evropskom konvencijom za zaštitu osnovnih prava i sloboda i drugim međunarodnim konvencijama, koje su sastavni deo pravnog poretka Srbije i predstavlja temelj vladavine prava i pravne sigurnosti, zbog čega se niko takvog prava, ni delimično, ne može odreći.

Navode da bi eventualno kršenje ljudskih prava potkopalo temelje pravne države, dok bi na međunarodnom planu Srbija mogla biti prepoznata kao zemlja u kojoj se osnovna ljudska prava i slobode ne poštuju, zbog čega bi mogla da bude oglašena odgovornom zbog kršenja ljudskih prava.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ aa_balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter