Izvor:
17.03.2018 u 01:14
0

NELA KUBUROVIĆ: Za mesec dana će početi da rade E-sudovi koji će mogućiti potpunu elektronosku razmenu podataka!

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će za mesec dana početi da rade E-sudovi koji će mogućiti potpunu elektronosku razmenu podataka, kao i da stranke praktično više neće morati da dolaze u sudove.

"Uvođenje E-suda omogući će kompletnu razmenu podataka, kako prilikom dostavljanja podnesaka tako i prilikom pozivanja stranaka", rekla je Kuburović koja je učestovala u radu skupa na kome je predstavljen godišnji izveštaj o radu sudova u 2017.

Kuburović je izrazila uvrerenje da će se praksa E-suda iz upravnih sudova proširiti i na privredne, ;jer su, kako je dodala, privredni subjekti, koji raspolažu i elektronskim potpisima u tom sistemu daleko odmakli.

Ministarka je pozvala sudije i sudove da po ugledu na novosadski Osnovni sud, Drugi i Treći sud u Beogradu u većoj meri koriste elektronske mogućnosti koji sudske procese čine efikasnijim, ali i omogućavaju razmenu podataka.

Sudije od prošle godine "na jedan klik" mogu da pristupe raznim evidencijama, da dobiju adresu, podatke Agencije za privredne registre, Centra za socijalno osiguranje i tako ubrzavjuu sudski i izvršni postupak, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ministarstvo pravde će raditi i na unapređđenju statistike izveštavanja o radu svakog pojedinačnog sudije.

"Tako ćemo na jedan klik imati podatke o radu sudije, a samim tim i sudovi će se rasteretiti obaveze da šalju izveštaje i tabele", rekla je ministarka i dodala da neki sudovi uopšte ne koriste elektronske evidencije.

Kuburović je ocenila da je proces medijacije – alternativnog rešavanja sporova u Srbiji unapređen i pozvala sudove da pokušaju da naprave sporazume s komunalanim preduzećima i tako doprinesu lakšem rešavanju sporova.

Izvor: Kurir
Foto: Facebook/julijanadanjanovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter