Izvor:
20.03.2018 u 20:51
0

DAČIĆ SE SASTAO SA AMBASADORKOM ALONU FIŠER KAM: Obeležavanje 70 godina od proglašenja Države Izrael i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadorku Izraela u Beogradu Alonu Fišer Kam, povodom priprema za obeležavanje 70 godina od proglašenja Države Izrael i sećanja na važne stogodišnjice za Srbe i Jevreje.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija uvek podržavala i razumela jevrejski narod, koji je nesebično polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu, saopštio je MSP.

Prošao je vek od kada je Srbija bila prva zemlja na svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju i prva nazvala buduću državu imenom „Izrael“ još 1917. godine, prepoznajući da je to put ka uspostavljanju države jevrejskog naroda, kao i na završetak Velikog rata, a u cilju daljeg intenziviranja prijateljstva i razumevanja Srbije i Izraela na dobrobit Srba i Jevreja.

Srpska i izraelska diplomatija pamte danas, vrhunskog diplomatu Milenka Vesnića i dr Davida Albalu, srpskog patriotu i jevrejskog lidera koji su utabali stazu buduće države Izrael, time ovekovečivši i povezavši Srbe i Jevreje neraskidivim vezama.

Ministar Dačić je ukazao da je prvi srpski državnik i prosvetitelj koji je posetio Jerusalim bio Sveti Sava još 1229. godine. Srbija je priznala građanska prava jevrejskog naroda odmah posle Berlinskog kongresa 1878. godine.

Kralj Aleksandar I Karađorđević je regulisao položaj jevrejskog naroda Zakonom o jevrejskim verskim zajednicama iz 1929. godine. Kraljevi Petar I i Aleksandar I imaju svoje Memorijalne šume u Izraelu. Baba i deda osnivača cionizma i predsednika prvog Cionističkog kongresa Teodora Hercla rođeni su u Beogradu u Srbiji.

Jevrejski narod je u Drugom svetskom ratu u narodno-oslobodilačkim redovima izgubio u borbi 1.188 boraca, iznedrio 10 narodnih heroja i oko 14 vojnih generala koje Srbija pamti i zna sva njihova imena koja krase nazive pojedinih ulica i ustanova.

Jevrejska hrabrost i stradanja u borbi za oslobođenje učvrstili su njihovu integrisanost i ugled u srpskom narodu o čemu svedoči i impresivan spomenik na ulazu u Jevrejsko groblje u Beogradu.

Ove godine obeležava se 70.godišnjica uspostavljanja države Izrael. Put do ovoga je bio dug i trnovit. Srbija razume Izrael, budući da i danas stojimo pred ozbiljnim izazovima. Kosovo je srpski Jerusalim, navedeno je u saopštenju.

Danas je, kako se ističe, potrebno da Srbi i Jevreji budu vizionari i da zajedno radimo kako bi se dalje unapredili naši odnosi. Ovo dugujemo svojim slavnim precima.

Na kraju razgovora, ministar Dačić uručio je ambasadorki dr Aloni Fišer Kam Nacrt programa obeležavanja velikih jubileja koje Srbija želi da obeleži u Jerusalimu sredinom maja meseca u čast Srba i Jevreja.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter